Suomi innovoi vielä EU:n kärjessä

Suomi kuuluu edelleen EU:ssa innovaatiotoiminnan kärkimaihin yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Saksan kanssa. Tuoreen Innovation Union Scoreboardin vertailussa selvästi alle EU-keskiarvon sijoittuvat puolestaan useat itäiset EU-maat sekä taloutensa kanssa kamppailevat Välimeren maat.

Innovaatiojohtajamaissa etenkin yritysten t&k- ja innovaatioaktiivisuus on esimerkillistä. Lisäksi julkisen sektorin ja yritysten yhteistyö sujuu mallikkaasti. Innovaatiojohtajia yhdistää myös teknologisen tiedon menestyksellinen kaupallistaminen sekä aktiivinen tieteellinen julkaisutoiminta.

Suomellakin on kuitenkin parantamisen varaa, kirjoittaa Tilastokeskuksen asiantuntija Samuli Rikama Tieto&trendit-lehdessä. Suomen vahvuudet keskittyvät koulutuksella ja julkaisuilla mitattuun osaamispääomaan, innovaatioiden taloudelliseen tukeen sekä yhteistyöhön ja yritteliäisyyteen. Suhteellisesti heikommin pärjäämme toiminnan tuloksellisuudessa. Viime vuosina Suomessa on kasvanut erityisesti tietointensiivisten palvelujen vienti, mutta se on edelleen selvästi heikompaa kuin EU-maissa keskimäärin.

Innovaatiovertailun taustatiedot ovat muutaman vuoden takaa. Viime vuosien voittopuolisesti masentavien talousuutisten vaikutus näkyy indikaattoreissa vasta myöhemmin, muistuttaa Rikama.

Talous ja öljymaiden tilanne heiluttavat raakaöljyn hintaa

Raakaöljyn hinta huipentui noin 125 dollariin tynnyriltä vuoden 2011 huhtikuussa, kun Libyan konflikti syveni sisällissodaksi. Tuolloin Libyan öljyntuotanto lähes pysähtyi lokakuuhun saakka. Sen jälkeen hinta on heilahdellut 115 ja 126 dollarin välillä. Kuluvan kevään aikana raakaöljyn dollari- ja eurohintaa ovat nostaneet mm. Iranin ydinohjelmaan liittyvä aseellisen konfliktin uhka ja öljyn tarjontaongelmat.

Tilanteen kärjistyminen nostaisi hintaa huomattavasti vielä nykyisestä, mikä pysäyttäisi odotetun teollisuusmaiden elpymisen, arvioi ETLAn tutkija Paavo Suni. ETLAn maaliskuussa julkaistussa ennusteessa raakaöljyn hinta on tänä vuonna hieman alle 120 dollaria tynnyriltä. Ensi vuonna dollarihinnan odotetaan laskevan pari prosenttia. Hinnan arvioidaan heilahtelevan voimakkaasti heijastaen muutoksia talousnäkymissä ja öljymaiden poliittisessa tilanteessa.

Raakaöljyn nimellis- ja reaalihinta, vuosihavainnot

Lähde: BP, WB, ETLA

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri 09 1734 2785

Lue lehden muista aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tutustu lehteen tilaamalla se Edita Publishing Oy:n asiakaspalvelusta 020 450 05 tai Editan verkkokaupasta. Voit myös ostaa lehden Akateemisesta kirjakaupasta.

 


Päivitetty 4.4.2012

Jaa