Pressmeddelande 19.10.2009

Eino H. Laurila-medaljen till Pirkko Aulin-Ahmavaara och Hanna-Leena Männistö

Eino H. Laurila-nationalinkomstmedaljen för år 2009 har tilldelats filosofie doktor, docent Pirkko Aulin-Ahmavaara och ekonomie magister Hanna-Leena Männistö.

Filosofie doktor Pirkko Aulin-Ahmavaara är en internationellt erkänd forskare isynnerhet inom produktivitetsutveckling, humankapital och input-output-forskning. Hennes artiklar har publicerats i ett stort antal internationella publikationer. Aulin-Ahmavaara ingår i redaktionsrådet för de periodiska skrifterna Review of Income and Wealth och Economic Systems Research. Hon har aktivt verkat inom produktivitetsprojektet EU KLEMS för att skapa en internationellt jämförbar databas. Med sina texter och sin undervisning har hon bidragit till större kännedom om nationalräkenskaperna.

Aulin-Ahmavaara har arbetet vid ILO i Genève, vid arbetsministeriet, bl.a. som statistikdirektör, samt vid Statistikcentralen. Hon disputerade för doktorsgraden vid Uleåborgs universitet år 1987. Aulin-Ahmavaara är docent i nationalekonomi vid Helsingfors universitet.

Ekonomie magister Hanna-Leena Männistö har under sin karriär verkat i centrala uppgifter vid utvecklingen av Finlands Banks makroekonomiska prognosmodeller. Hon har bidragit med betydande insatser inom utnyttjandet av makroekonomiska modeller i prognosarbete. Hanna-Leena Männistö bygger sitt arbete på nationalräkenskaperna. Hon har skrivit ett flertal modelldokument, artiklar och ekonomiska översikter.

Medaljerna överräcks till Pirkko Aulin-Ahmavaara och Hanna-Leena Männistö vid Nationalekonomiska Föreningens möte måndagen den 19 oktober kl. 17.00 i Ständerhuset, Snellmansgatan 9 - 11.

Eino H. Laurila-medaljen är en erkänsla för viktigt arbete för utveckling och tillämpning av forskning inom nationalekonomi och i synnerhet av systemen för beskrivning av nationalekonomin. Syftet med medaljen är också att främja växelverkan mellan forskning inom nationalekonomin och det praktiska statistikarbetet. Om utdelningen av medaljen beslutar Ekonomiska Samfundet i Finland, Statistiska Samfundet i Finland, Nationalekonomiska Föreningen, Statistikcentralen och Yrjö Jahnssons Stiftelse. Den första medaljen tilldelades professor Eino H. Laurila år 1993 för omfattande arbete för utvecklingen av Finlands nationalräkenskaper.

Förfrågningar:
Statistikdirektör Ari Tyrkkö, Statistikcentralen, (09) 1734 3261, e-post: förnamn.efternamn@stat.fi