Nyheter 8.1.2014

Finland rapporterar till FN:s klimatkonvention

Statistikcentralen har sammanställt Finlands sjätte landsrapport och första tvåårsrapport för FN:s klimatkonvention. Rapporterna har överlämnats till klimatkonventionens sekretariat 1.1.2014.

Landsrapporten (National Communication) beskriver verkställandet av FN:s klimatkonvention och Kyoto-protokollet i Finland. Rapporten sammanställs med fyra års mellanrum och i den beskrivs utvecklingen av Finlands utsläpp av växthusgaser samt utsläppsscenariet för den närmaste framtiden. I den presenteras de nationella åtgärder med vilka utsläppen minskas för att uppnå målen i Kyoto-protokollet och i EU:s klimat- och energipaket.

I rapporten beskrivs också klimatförändringens effekter i Finland samt åtgärder med hjälp av vilka man försöker anpassa sig till ett föränderligt klimat. Dessutom redovisas hur Finland stöder utvecklingsländerna i stävjandet av och anpassningen till klimatförändringen. I rapporten finns också en översikt av klimatforskningen i Finland och av informationen till medborgarna gällande klimatförändringen.

Klimatkonventionens nya tvåårsrapport (Biennial Report) producerar kompakt data i tabellform om de utsläppsminskningsmål som meddelats till klimatkonventionen och hur väl man uppnått målen. EU har meddelat klimatkonventionen ett gemensamt mål att minska utsläppen med 20 procent från 1990 års nivå fram till år 2020. Finlands och övriga medlemsländers andel av det gemensamma målet har definierats i EU:s klimat- och energipaket. Därtill kompletterar tvåårsrapporten landsrapportens uppgifter vad gäller stöd till utvecklingsländer. Man kom överens om innehållet i tvåårsrapporten vid partsmötet i Durban år 2011.

Till den redaktion som ansvarat för utarbetandet av landsrapporten och tvåårsrapporten hörde förutom Statistikcentralen medlemmar från olika ministerier.

Rapporterna är på engelska och de finns tillgängliga som pdf-filer på Statistikcentralens webbplats:

Förfrågningar:

överaktuarie Leena Raittinen, Statistikcentralen, tfn 09 1734  2909
överinspektör Paula Perälä, Miljöministeriet, tfn 0295 250 224