Nyheter 4.3.2014

Eeva Hamunen, Sixten Korkman och Alpo Willman tilldelas Eino H. Laurila -medaljen

Eino H. Laurila-nationalinkomstmedaljen 2013 går till politices doktor Sixten Korkman, politices doktor Alpo Willman och politices magister Eeva Hamunen. Utmärkelsen ges som erkänsla för deras aktiva arbete i främjandet av kännedomen om och användningen av nationalräkenskaper.

Politices doktor Sixten Korkman är en aktiv debattör och skribent, som har gjort en betydande karriär inom näringsliv, förvaltning och vetenskap. Han har varit verkställande direktör för Näringslivets Forskningsinstitut (ETLA) och Näringslivets Delegation (EVA). Dessutom har han varit generaldirektör vid Europeiska unionens råds generalsekretariat med ansvar för den ekonomiska och finansiella politiken och överdirektör vid finansministeriets nationalekonomiska avdelning. Korkman har publicerat flera uppskattade nationalekonomiska böcker. För närvarande är han professor i ekonomi vid Aalto-universitetet.

Alpo Willman, professor vid institutionen för ekonomi vid universitetet i Kent, verkade länge som forskare vid Finlands Bank och Europeiska Centralbanken. Han har haft en central roll i utvecklingen av makroekonomiska modeller vid Finlands Bank och vid Europeiska Centralbanken vid uppgörandet av en makroekonomisk modell för flera länder inom euroområdet. Han har också varit med och utarbetat ett nationalräkenskapssystem med anknytning till dessa modeller och modellbaserat material. Willman har under de senaste åren publicerat betydande makroekonomiska undersökningar om utbytbarheten mellan kapital och arbetsinsats.

Politices magister Eeva Hamunen har haft en lång karriär vid Statistikcentralen som sakkunnig i och utvecklare av nationalräkenskaperna. Hon har under de senaste decennierna i hög grad bidragit till förnyelsen av nationalräkenskaperna tack vare sina djupa kunskaper i ämnet. Hamunen var flera år Finlands representant i internationella samarbetsgrupper för nationalräkenskaperna (bl.a. BNI-kommittéen). Dessutom har hon aktivt deltagit i utbildningen av nya sakkunniga.

Eino H. Laurila-nationalinkomstmedaljen är en utmärkelse som ges för framstående insatser inom nationalekonomisk forskning, med särskild tonvikt på utveckling, tillämpning och främjande av kännedomen om metoder för beskrivning av ekonomin. Med utmärkelsen vill man samtidigt främja den aktiva växelverkan mellan nationalekonomisk forskning och praktiskt statistikarbete. Beslut om utdelning av medaljen fattas av Ekonomiska Samfundet i Finland, Statistiska Samfundet i Finland, Nationalekonomiska Föreningen, Statistikcentralen och Yrjö Jahnssons Stiftelse. Den första mottagaren av nationalinkomstmedaljen var professor Eino H. Laurila, som tilldelades medaljen 1993 för sina betydande insatser för utvecklingen av Finlands nationalräkenskaper.

Förfrågningar:
Utvecklingschef Ari Tyrkkö, Statistikcentralen, (09) 1734 3261, e-post: förnamn.efternamn@stat.fi