Uutisia 9.4.2014

Työuran jatkaminen yhä useamman tavoitteena

Arviot omasta eläkeiästä ovat nousseet tuntuvasti. Tuoreimman työolotutkimuksen mukaan yli 50-vuotiaista palkansaajista jo 37 prosenttia arvioi jäävänsä eläkkeelle vanhempana kuin 63-vuotiaana. Osuus on kasvanut lähes 10 prosenttiyksikköä vuodesta 2008, kirjoittaa tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehden artikkelissa.

Koulutus on selkeästi yhteydessä palkansaajien haluun jatkaa työuraansa. Vain perusasteen tutkinnon suorittaneista 31 prosenttia arvioi jäävänsä pois töistä yli 63-vuotiaina, mutta korkean asteen tutkinnon suorittaneilla osuus on 46 prosenttia.

Johtotehtävissä olevista ylemmistä toimihenkilöistä 61 prosenttia aikoo jäädä eläkkeelle yli 63-vuotiaana, mutta teollisuustyöntekijöistä vain 18 prosenttia. Tulokset viittaavat siihen, että ikänsä raskasta teollisuustyötä tehneillä on muita huonommat mahdollisuudet jatkaa työuraansa.

Työolotutkimuksessa kysytään, lisääkö niin sanottu superkarttuma halukkuutta jatkaa työssä yli 63-vuotiaana. Uudet tulokset kertovat, että kymmenessä vuodessa superkarttuman aikaansaama jatkamishalukkuus on kasvanut 26 prosentista 43 prosenttiin.

Myös työnteon jatkaminen eläkkeellä on lisännyt suosiotaan. Vuoden 2013 tutkimuksen mukaan jo 73 prosenttia yli 50-vuotiaista palkansaajista halusi työskennellä vielä eläkeaikanaan joko kokoaikaisesti, osa-aikaisesti tai tilapäisesti.

Työolotutkimuksen uudet tulokset tuovat tärkeätä tietoa eläkeiästä käytävään keskusteluun. Tulosten perusteella eläkkeellesiirtymisiät nousevat koko ajan. Tämä näkyy myös siinä, että ikääntyneiden työllisyysasteet ovat kasvaneet jatkuvasti.

Työolotutkimus tarjoaa hyvän välineen aihealueen tutkimiseen: aineisto on riittävän suuri, vastausosuus on hyvä, kysymykset on säilytetty mahdollisimman samanlaisina ja tutkimus tehdään käyntihaastattelumenetelmällä.