Uutisia 30.7.2014

Ajankäyttö muutoksessa

Suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa yhä enemmän tietokoneiden parissa. Samaan aikaan myös yksinolo on lisääntynyt. Ajankäyttötutkijoiden maailmankonferenssi IATUR 2014 käsittelee muun muassa sitä, miten ajankäyttötutkimuksen välineillä voidaan selvittää viimeaikaisia arkielämän muutoksia.

"Ajankäyttötutkimuksen haasteena on uusien tiedonkeruutapojen hyödyntäminen tilastotuotannossa. Yhä useammat pitävät älypuhelimella kirjaa esimerkiksi liikkumisestaan ja nukkumisestaan, mikä on myös ajankäyttötutkimuksen perinteistä aluetta", sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Hannu Pääkkönen, joka on yksi konferenssin esiintyjistä.

Ajankäyttötutkimuksen kansainvälisen IATUR-järjestön (International Association for Time Use Research) 36. konferenssi järjestetään Turussa 30.7.–1.8.2014. Konferenssin tavoitteena on edistää keskustelua teorian ja käytännön monitahoisista suhteista ajankäytön tutkimuksessa.

Tilastokeskus mukana konferenssin järjestäjänä

Konferenssin järjestäjinä ovat IATURin lisäksi Åbo Akademi, Turun yliopisto, Tilastokeskus ja Kansaneläkelaitos. Konferenssia edelsi Tilastokeskuksen ja Kuluttajatutkimuskeskuksen järjestämä työpaja "Measuring household production", jossa opetettiin kotitalouksissa tehtävän palkattoman kotityön mittaamista ja rahallista arvottamista.

IATUR-konferenssi kokoontuu vuosittain, ja siihen osallistuu asiantuntijoita yliopistoista, tilastovirastoista ja tutkimuslaitoksista kaikkialta maailmasta. Konferenssi on järjestetty Suomessa kerran aikaisemmin tasan 30 vuotta sitten, vuonna 1984.

Lisätietoja: Hannu Pääkkönen 029 551 3229