10 Elintarvikkeiden valmistus

Pääluokat - Toimialaluokitus 2008
 
C Teollisuus
10Elintarvikkeiden valmistus
101Teurastus, lihan säilyvyyskäsittely ja lihatuotteiden valmistus
102Kalan, äyriäisten ja nilviäisten jalostus ja säilöntä
103Hedelmien ja kasvisten jalostus ja säilöntä
104Kasvi- ja eläinöljyjen ja -rasvojen valmistus
105Maitotaloustuotteiden valmistus
106Mylly- ja tärkkelystuotteiden valmistus
107Leipomotuotteiden, makaronien yms. valmistus
108Muiden elintarvikkeiden valmistus
109Eläinten ruokien valmistus

10 Elintarvikkeiden valmistus

Elintarviketeollisuus jalostaa maatalouden, metsätalouden ja kalatalouden tuotteita ihmisten tai eläinten ruoaksi sekä tuottaa monia välituotteita, jotka eivät sellaisenaan ole elintarvikkeita. Toiminnan yhteydessä syntyy usein myös sivutuotteita (esim. vuotia teurastuksen ja öljykakkuja öljyn puristamisen sivutuotteina).

Elintarvikkeiden valmistus jaetaan edelleen kolminumerotasolla lihan jalostukseen, kalan ja äyriäisten jalostukseen, hedelmien ja kasvisten jalostukseen, rasvojen ja öljyjen valmistukseen, maitotuotteiden valmistukseen, myllytuotteiden valmistukseen, leipomotuotteiden ja makaronien valmistukseen, eläinten ruokien valmistukseen ja muiden elintarvikkeiden valmistukseen. Tuotantoa voidaan harjoittaa sekä omaan käyttöön että kolmannelle osapuolelle, kuten sopimusperusteisen teurastuksen tapauksessa.

Jotkut itse valmistamiaan tuotteita myyvät toimintayksiköt, esimerkiksi leipomot, leivonnaismyymälät ja lihavalmisteliikkeet, luokitellaan teollisuuteen siitä huolimatta, että niissä harjoitetaan myös vähittäismyyntiä.

Tähän ei kuulu:
- tuotteiden vähäinen jalostus kaupan yhteydessä (G)
- välittömästi valmistuksen jälkeen tai paikan päällä nautittavaksi tarkoitetun ruoan valmistus (56)
- elintarvikkeiden ja juomien valmistuksessa syntyvän jätteen muokkaaminen uusioraaka-aineeksi (38320)
- elintarvike- ja juomajätteen käsittely ja loppusijoitus (38210)
- palkkio- tai sopimusperusteinen lihan pakkaaminen (82920)