tk-icons
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Hyvää suomalaista vuosikertaa

31.12.2014

Tammikuussa syntyi vielä kaukana siintävän Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg.

Helmikuussa annettiin Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallishallituksesta eli vuoden 1865 kunnallisasetus, kunnallisen itsehallintomme peruskivi.

Vesien kohistessa Tammerkoskessa Fredrik Idestam perusti sen varteen puuhiomon, Nokia Aktiebolagin. Siitä alkoi puuta raaka-aineena käyttävä paperiteollisuus Suomessa.

Mitä taiteeseen tulee, huhtikuussa näki päivänvalon taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, syyskuussa virkaveli Pekka Halonen.

Lokakuun 4. päivänä senaatti antoi kanslianeuvos Gabriel Reinille tehtäväksi käynnistää tilastotoimiston perustamistyöt. Suomen tilastotoimen historia -teoksen mukaan Väliaikainen tilastollinen toimisto aloitti toimintansa ”eräässä arkiston huoneessa” senaatintalossa 1. joulukuuta.

Viikko sen jälkeen sata kilometriä pohjoisemmassa Hämeenlinnassa päästi ensimmäisen äänensä vastasyntynyt Jean Sibelius.

Viisi minuuttia Wikipediassa kertoo: kovassa seurassa kilpailee 150-vuotisjuhlavuonna Tilastokeskus huomiosta. Se pärjää kuitenkin, kun keskittyy tavoilleen uskollisena kertomaan oikeasti kiinnostavasta asiasta. Onhan tilasto tiivistä kuvausta meistä, Suomen ja suomalaisten tilasta.

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Kommentit

Lue samasta aiheesta:

Blogi
8.1.2020
Marja Rantala

Kokemukseni vajaan vuoden pestistä Tilastokeskuksen ns. lainajohtajana ovat pelkästään positiivisia, kirjoittaa Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Marja Rantala. Johtajakiertoni on toivottavasti rohkaiseva esimerkki valtionhallinnon johtajien liikkuvuudesta ja henkilökierrosta kumppanivirastossa.

Blogi
18.10.2019
Marjo Bruun

Katsotaan yhdessä pitkälle ja tehdään Suomesta tiedon eettisen käytön ja hyödyntämisen huippumaa ja edelläkävijä Euroopassa, kirjoittaa pääjohtaja Marjo Bruun käynnistäessään Tilastokeskuksen organisaatio- ja toimintamallien kokonaisvaltaisen uudistuksen.

Blogi
20.10.2015
Jouni Kotkavuori

Ensimmäisenä Suomea koskevana virallisena tilastona pidetään vuoden 1749 väestö­tilastoa. Mutta silloin Suomi oli vain Ruotsin maakunta. Venäjän vallan ajalla Suomi sai valtiollisen, uskonnollisen ja kielellisen erityis­aseman, mikä korosti juuri Suomea kuvaavan tilaston merkitystä.

Blogi
23.6.2015
Jouni Kotkavuori

Ruotsin valtakunnan osana Suomella on maailman pisimmät perinteet tilastotoimessa. Jo vuonna 1734 kuningas velvoitti maaherrat antamaan ennen valtiopäivien alkamista kertomuksen lääninsä tilasta ja tekemään selkoa ”asukkaiden lisääntymisestä ja vähentymisestä”.