Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen laatiminen perustuu EU:n rakennetilastoja koskevaan asetukseen (295/2008). Vähittäiskaupan selvitys toteutetaan määrävuosittain yrityksille suunnattuna kyselynä, jossa ovat mukana kaikki vähittäiskaupan toimialat. Selvityksessä kerätään tietoja liikevaihdosta luokiteltuna noin 30 tuoteryhmään.

Kyselyssä käytetty liikevaihdon käsite on tilinpäätöksen mukainen. Liikevaihto kaupan osto- ja myyntitoiminnasta on yrityksen omissa nimissään ja omaan lukuunsa ostamien ja sellaisinaan tai kaupan yrityksille tyypillisellä tavalla pakkaamina ja merkitseminä jälleenmyymien tavaroiden myynti. Myynti kattaa sekä vähittäismyynnin että tukkumyynnin. Vähittäismyynnillä tarkoitetaan jälleenmyyntiä kotitalouksille tai pieniä määriä kuluttaville yksiköille ja tukkukaupalla jälleenmyyntiä muille kauppiaille tai ammattimaisille käyttäjille. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverottomina.

Ostot sisältävät kaikkien tilikauden aikana jälleenmyytäviksi ja kauppatoiminnassa käytettäviksi ostettujen tavaroiden ja palvelujen arvon, lukuun ottamatta pääomahyödykkeitä. Niihin luetaan (1) materiaalit, jotka käytetään myytyihin tavaroihin sellaisinaan (raaka-aineet, välituotteet, tuotekomponentin), (2) tuotantoon liittyvät oheismateriaalit kuten pakkaus-, huolto- ja korjausmateriaalit sekä toimistotarvikkeet, (3) vesi ja energia, (4) pientyökalujen ja laitteiden aktivoimattomat ostot sekä (5) palvelut, esim. lakiasiain- ja kirjanpitopalvelut, vakuutusmaksut, mainoskulut, vuokrat sekä patentti- ja käyttöoikeusmaksut, jos niitä ei ole aktivoitu. Ostoihin ei sisällytetä arvonlisäveroa.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedot on kerätty otantatutkimuksena suoraan yrityksiltä. Yritykset toimittivat tiedot kyselyyn joko internetlomakkeella tai paperilomakkeella.

Kyselyn perusjoukon muodostivat Suomessa toimivat toimialaluokituksen TOL 2008 2-numerotasolle 47 kuuluvat vähittäiskauppaa harjoittavat yritykset. Toimiala 47 sisältää erikoistumattomissa ja erikoistuneissa myymälöissä harjoitettavan vähittäiskaupan, käytettyjen tavaroiden vähittäiskaupan, postimyynnin, torikaupan sekä henkilökohtaisten esineiden ja kotitalousesineiden korjauksen. Moottoriajoneuvojen myynti ja korjaus eivät kuulu tälle toimialalle.

Otoksen poiminnassa käytettiin kehikkona yritysrekisteriä. Otanta-asetelmana oli ositettu yksinkertainen satunnaisotanta. Ositteet muodostettiin yrityksen toimialan ja liikevaihdon suuruusluokan mukaan. Poimintakehikosta rajattiin pois yritykset, jotka olivat liikevaihdoltaan erittäin pieniä. Allokointi eli otoskokojen määrittäminen eri ositteisiin tehtiin siten, että suurista kokoluokista poimittiin ositteen kokoon nähden selvästi enemmän yrityksiä kuin pienistä kokoluokista. Kaikki yritykset, joiden liikevaihto oli yli 20 miljoonaa euroa, sisällytettiin otokseen. Otoksen koko oli noin 2200 yritystä.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Kyselyn vastausaste oli noin 73 prosenttia. Ylipeitoksi (toiminta loppunut, vapautettu tiedustelusta väärän toimialan vuoksi) luettiin noin prosentti otokseen kuuluneista yrityksistä. Aineistossa esiintyy myös hieman alipeittoa: otos piti poimia tilastovuoteen nähden niin varhaisessa vaiheessa, että osa uusista (toimintansa aloittaneista) yrityksistä jäi kyselyn ulkopuolelle. Aineiston editointivaiheessa jouduttiin hylkäämään vastauksia, joissa suurin osa yrityksen liikevaihdosta tuli muusta kuin vähittäiskaupasta.

Korotuskertoimien laskennassa asetelmapainoja korjattiin aluksi huomioimalla ylipeitto ja kato ositteissa. Lopulliset korotuskertoimet muodostettiin niin, että aineistosta lasketut yrityslukumäärät saatiin vastaamaan perusjoukon yrityslukumääriä toimialaluokituksen 4-numerotasolla. Ostojen ja tuoteryhmittäisten liikevaihtojen estimoinnissa reunajakaumana käytettiin perusjoukon toimialoittaisia liikevaihtosummia. Myymälöiden lukumäärät estimoitiin käyttäen reunajakaumana toimialoittaisia toimipaikkalukumääriä.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksiä tehdään viiden vuoden välein. Ensimmäinen selvitys tehtiin vuoden 2002 tiedoista ja viimeisin julkaisu käsittelee vuoden 2012 tietoja.

EU:n rakennetilastoja koskevan asetuksen (295/2008) mukaan vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tietojen tulee valmistua enintään puolentoista vuoden viiveellä tilastovuoden päättymisestä. Tiedot ovat julkaistaessa lopullisia, eivätkä enää muutu. Mittausjaksona on periaatteessa koko tilastovuosi tammikuusta joulukuuhun, mutta yritysten antamat tiedot koskevat tilastovuoden aikana päättynyttä tilikautta.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedoista laaditaan lehdistötiedote. Tiedot on julkaistu internetissä Tilastokeskuksen sivuilla ja toimitettiin Eurostattiin.

Lisätietoja saa sähköpostiosoitteesta globalisaatio.tilastot@tilastokeskus.fi

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Vähittäiskaupan lisäksi tuoteryhmittäisiä liikevaihtotietoja tuotetaan määrävuosiselvityksinä myös tukkukaupasta ja autokaupasta. Tilaston liikevaihto- ja ostotietoja voidaan vertailla rakennetilaston tietoihin, mutta vain summatasolla. Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys on osa rakennetilastoja, ja sen muuttujat on määritelty yhdenmukaisesti muiden rakennetilastojen kanssa.

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitykset vuosilta 2007 ja 2012 ovat keskenään osin vertailukelpoisia. Vuoden 2007 tilastossa on käytetty toimialaluokitusta TOL 2002 kun taas vuoden 2012 tilastossa TOL 2008 ja liikevaihdon jaotteluissa vastaavasti vuosien 2002 ja 2008 CPA-luokituksia, jotka ovat Euroopan Unionin tuoteluokituksia (Statistical Classification of Products by Activity 2002, 2008).

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Kaupan määrävuosiselvitys on osa rakennetilastoja, joten muuttujat on määritelty yhdenmukaisesti.

8. Dokumentointi

Kerätyt alkuperäiset tiedot arkistoidaan pysyvästi.


Lähde: Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys

Lisätietoja: Marjatta Tenhunen 09 1734 2927, globalisaatio.tilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala


Päivitetty 30.4.2014

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-2955. 2012, Laatuseloste: Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/vkm/2012/vkm_2012_2014-04-30_laa_001_fi.html