Statistikolympiaden 2018-2019

Delta i olympiaden i statistikkompetens! Tävlingen arrangeras nu för andra gången, senaste gången glänste Finland med sitt kunnande.

Statistikolympiaden är en tävling för elever i högstadiet och gymnasiet samt studerande vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. Tävlingen är ett roligt och inspirerande sätt att bekanta sig med statistik. Den väcker intresse bland elever och lärare för verklig statistisk information samt uppmuntrar till att tillämpa statistiskt kunnande i praktiken. Den finländska tävlingen i statistikolympiaden är en del av den europeiska statistiktävlingen. Den nationella tävlingen har två skeden som följs av den europeiska finalen.

Det första skedet i tävlingen består av flervalsuppgifter och det innehåller ett test av grundfärdigheter samt sökning och tolkning av statistik. De som går vidare genomför en liten statistikundersökning. Tävlingen testar alltså grundfärdigheter i statistik samt förmåga att söka, tolka och analysera statistik. Det är möjligt att delta ensam eller i grupper på 2–3 personer. Man kan anmäla sig t.o.m. 31.1.2019.

Vinnarna i den finländska tävlingen belönas på festgalan under LUMA-dagarna 5–7.6.2019 i Jyväskylä. Vinnarna får ett penning- och sakpris. Femton europeiska länder arrangerar en nationell tävling. De som haft framgång i de nationella tävlingarna går vidare till den europeiska finalen, där eleverna gör en kort video med statistik som tema.

Titta på de vinnande videofilmerna som finländarna gjort i den föregående europeiska finalen!                

Den ena videon är gjord av eleverna Ville Majaniemi, Otto Söderman och Eero Pohjola från högstadiet i Baggböle och den andra videon av Toivo Rannila, Asla Heiskanen och Olli Hakala från Olarin lukio.

Titta också på tävlingspostern (pdf, finska)