Vapputilastoja 2017

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä

Vappu on monissa maissa yleinen vapaapäivä ja kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunaattoa ja vapunpäivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalina. Vuodesta 1979 lähtien toukokuun ensimmäinen päivä, vappu eli suomalaisen työn päivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä .

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto kehittyi Kuninkaallisen Turun Akatemian pääsykuulusteluista, joissa jo 1640-luvulta lähtien arvioitiin kokelaiden latinan ja kristillisen opin osaamista. Tutkinto toimi 1800-luvun alkupuolelta lähtien Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston pääsykuulusteluna. Ylioppilastutkinto sidottiin ensimmäistä kertaa lukion oppimäärään vuonna 1852. Tätä pidetään nykyisen ylioppilastutkinnon alkuna.
Kevään 2017 ylioppilastutkintoon ilmoittautui 40 215 henkilöä.
Lähde: Ylioppilastutkintolautakunta. Kevään 2017 ylioppilastutkinto.

Ylioppilaiden juhla

Vappu on ylioppilaiden suuri juhlapäivä. Vuonna 2015 suoritettiin 30 600 ylioppilastutkintoa. Tutkintojen määrä oli 1 000 vähemmän kuin edellisvuonna. Ylioppilastutkinnon suorittaneista oli naisia 57 prosenttia.
Lähde: Tilastokeskus, Koulutus, Lukiokoulutus 2015. Lukiokoulutus 2016 -tilasto julkaistaan 13.6.2017.

Kevät etenee ja kesä lähestyy

Kevätsää tilastoissa

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen, ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.
Lähde: Ilmatieteen laitos, Kevätsään tilastot

Kevät etenee luonnossa – valkovuokko kukkii jo

Luonto-Liiton Kevätseurantaa on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Havaintojen avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa. Kevätseurannan havaintoja voi tutkia havaintolistalla, havainnollisella kartalla tai tilastoina.
Lähde: Luonto-Liitto, Kevätseuranta, Tilastot

Mökkikausi alkaa vappuna

Vappuna on tavallista aloittaa myös mökkikausi. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 lopussa Suomessa oli 501 600 kesämökkiä. Joka viidennessä kunnassa oli enemmän mökkejä kuin asuttuja asuntoja. Kesämökkien lukumäärällä mitattuna suurin mökkikunta oli Mikkeli, toiseksi suurin Kuopio ja kolmanneksi suurin Parainen. Mikkeli oli ainoa kunta, jossa oli yli 10 000 kesämökkiä.
Lähde: Tilastokeskus, Rakennukset ja kesämökit 2015.

Vappuherkkuja ja -juomia

Tippaleipää ja simaa

Kevytmaitoon leivottu tippaleipä (1449kJ/100 g) voittaa rypsiöljyssä paistetun munkin (1311kJ/100 g) vappuruokien kaloripommina. Vappuun kuuluvien ruokien ravintoarvot löytyvät Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankista.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli-tietopankki.

Nakit ja perunasalaatti

Nakit ja perunasalaatti löytyy monen suomalaisen vappumenusta. Maaliskuussa 2017 nakkikilon hinta oli 7,30 euroa. Maaliskuussa 2007 kilo nakkeja maksoi 5,32 euroa.
Lähde: Tilastokeskus, Kuluttajahintaindeksi, Taulukot, Kulutushyödykkeiden keskihintoja

Kuohuviinisesonki

Vappuviikolla Alkon myymälöissä asioi yli 1,4 miljoonaa asiakasta. Kaikkiaan Alkon myynti kasvaa vapun alla noin 55 prosentilla. Kuohuviinit ja samppanjat ovat suosituimpia maljajuomia: Alkoista ostetaan vappuviikolla 446 000 litraa kuohuviinejä ja samppanjoita. Prosentuaalisesti kuohuviinien myynti kasvaa vappuviikolla 510 prosenttia ja samppanjoiden 291 prosenttia.
Lähde: Alko: Tiedote 19.4.2017, Vapusta alkaa kuohuvien sesonkiaika

Vappu on myös nimi

Kuinka pitkästi on Vapusta Iloon?

Mistä löytyvät kolme Vappu-nimistä peltoa, Ylioppilastie ja Serpentiinitie? Entä Kevät, Juhlamäki, Kuohuvainen ja Ilo? Ne löytyvät Maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikalta, jonka nimistöhaku tuntee lähes miljoona paikannimeä.

Vappu on naisen, Valborg myös miehen etunimi

Vappu on yleinen naisen etunimi. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta voi tarkistaa, miten monta kertaa lapselle on annettu Vappu- tai Valborg-nimi. Vanhimmat nimitiedot ulottuvat 1800-luvulle saakka.

Valborg-nimi löytyy kaikista Pohjoismaista

Pohjoismaisia etunimitilastoja voi tutkia Nordic Names –palvelussa.

Vapputilastot on koonnut Tilastokirjasto
Lisätietoja: puh. 029 551 2220
info(at)tilastokeskus.fi