Vapputilastoja

Katso uudempi Vapputilastoja 2013. >>>
Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien
"Vapunpäivä (1.5.) ei ole nykyään kirkkopyhä, vaikka sitä on Suomessa vietetty jo keskiajalla abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamispäivänä. Vappu on nykyään suomalaisen työn päivä, jota juhlivat työläiset ja myös ylioppilaat. Vapunvieton taustalla ovat vanhat keskieurooppalaiset kevätjuhlat. Talvi on takana ja kesä on alkanut." (Lähde: Heikki Ojala: Aikakirja 2010)
Vappu on kansainvälinen juhlapäivä
Vappu on vuosittain vietettävä kansainvälinen juhlapäivä ja Suomessa yleinen vapaapäivä. Virallinen liputuspäivä siitä tuli vuonna 1978. Työväen vapun historia alkoi Amerikasta työläisten suurena kapinavuonna 1886, jolloin amerikkalaistyöläiset ja ammattiliitot julistivat toukokuun ensimmäisen päivän yleiseksi työnseisauspäiväksi. Lakkoihin osallistui noin 350 000 työläistä, jotka vaativat kahdeksan tunnin työpäivää. Päivä vakiintui vähitellen työläisten juhlapäiväksi.
Opiskelijoiden juhla
Vapusta on kehittynyt myös kevään ja opiskelijoiden juhla. Yksi vanhimmista vapputraditioista on Havis Amanda -patsaan lakitus Helsingissä. Myös muissa kaupungeissa patsaan lakitus on jo vanha perinne.
Työn juhla
Suomalaiseen vappuperinteeseen kuuluvat myös poliittisten puolueiden puheet, jotka yleistyivät 1980-luvulla. Lisäksi työväen vappumarssit ovat kuuluneet kiinteästi suomalaiseen vapunviettoon.
Vappu tutkimuksen valossa
Suomalaisten mielestä vapussa on parasta yhdessäolo ystävien, tuttavien ja läheisten kanssa. Vappuun kuuluvat myös hyvät ruoat ja juomat. Poliittiset puheet eivät ole vapun parasta antia. Lue lisää tutkimustuloksia Suomalaisen Työn Liiton ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n teettämästä vappututkimuksesta.>>>
Vappukukka - Majblomman
on maamme vanhin keräysmerkki. Se oli myynnissä Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1908, silloin Mjölkdroppen -yhdistyksen hyväksi. Vuonna 1995 Vappukukan myyntioikeudet siirtyivät Folkhälsanille.>>>

Vappu on myös erisnimi

Vappu Suomen kartalla
Mistä löytyvät kolme Vappua, Ylioppilastie ja Serpentiinitie? Entä Kevät, Juhlamäki, Kuohuvainen ja Ilo? Ne Löytyvät maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikalta, jonka nimistöhaku tuntee lähes miljoona paikannimeä.
Suomenkielen sana vappu on peräisin germaanisesta Valpurista, Walburg
Vappu on myös yleinen naisen etunimi. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan nimi Vappu on tänä vuonna annettu alle 10 tytölle. Kaikkiaan väestötietojärjestelmään, joka kattaa syntyneiden nimitiedot 1800-luvun loppupuolelta alkaen, on merkitty yhteensä 6760 Vappua. Lähde: Etunimitilasto 25.4.2011.

Vapun ruoat ja juomat

Vappulounaat ja -konsertit
Jo 1900-luvulla oli tapana lähteä ravintolaan syömään vappulounasta ja kuuntelemaan kuorokonsertteja. Sima mainitaan jo Kalevalan tarinoissa, mutta nykyisen kaltaista simaa on valmistettu 1700- luvulta. Finfood - Suomen Ruokatieto Oy
Vappumenu - tippaleipää ja simaa
Vappuun kuuluvia ruokia ovat sima, tippaleipä, munkki, nakit, ja silli. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli -tietopankki.
Alkoholin myynti
"Alkossa vappuviikolla (5 pv.) myynti kasvaa yli 800 000 litraa, joka on lähes 50 prosenttia normaalin viikon (6 pv.) myyntiä suurempi. Euromääräinen kasvu on noin 11 miljoonaa. Vappuviikolla (ti–la) Alkon myymälöissä asioi noin 1,4 miljoonaa asiakasta." Lähde: Alko, Vapun vaikutus Alkon myyntiin.>>>

Talvi on takana ja kesä voi alkaa - vapun säät ja kukat

Sataako Vappuna aina?
Eipä todellakaan, sen voit tarkistaa Ilmatieteen laitoksen ilmastotilastoista... ja ne vapun lumisateet ovat lähes myytti maan eteläosassa!
Kevät etenee vappuna
Luonto-Liiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurantahavaintoja voit tutkia tulossivulla.>>>


Päivitetty 30.4.2013

Jaa