PX-tuoteperhe (entinen PC-Axis-tuoteperhe)

PX-tuoteperhe on kokoelma tilastotaulukoiden jakeluun ja käsittelyyn kehitettyjä ohjelmia. Ne antavat monipuoliset mahdollisuudet isojenkin tilastotaulukoiden jakeluun, muokkaamiseen, rakenteiden muuttamiseen, taulukoiden yhdistämiseen, laskutoimitusten tekemiseen ja konvertoimiseen eri tiedostomuotoihin.

PX-Web

PX-Web on maksuton verkkopohjainen taulukkojakelujärjestelmä tilastontuottajille. Kaikki Pohjoismaiset tilastovirastot käyttävät PX-Web-järjestelmää. Jakelujärjestelmästä löytyy lisätietoa Ruotsin tilastoviraston (SCB) sivuilta.

Kaikki Tilastokeskuksen tilastotietokannat on toteutettu PX-Web-jakeluratkaisulla. Tilastokeskuksen lisäksi myös osa muista SVT-tilaston tuottajista ylläpitää PX-Web-tietokantoja.

PX-Win

PX-Win on korvannut vanhan PC-Axis-ohjelman. PX-Win on loppukäyttäjän sovellus px-tiedostojen selaukseen ja muokkaukseen. Suosittelemme PX-Win-ohjelmaa niille tiedonkäyttäjillemme, joilla on tarvetta käsitellä tehokkaasti moniulotteisia taulukoita. PX-Win on käyttökelpoinen myös silloin, kun on tarvetta hakea taulukoita, jotka ovat liian suuria selaimessa tai tavallisessa taulukkolaskentaohjelmassa kokonaisina käsiteltäviksi. Ohjelmalla voi myös ottaa yhteyden PX-Web-API-tietokantoihin ympäri maailmaa.

PX-Win-asennusohjelma (aina uusin versio), kaikki Windows-versiot:

Ohjelma on saatavissa myös Ruotsin tilastoviraston (SCB) sivuilta.

PX-Edit ja PX-Job

Ammattilaisille ja px-tiedostojen tuottajille suosittelemme taulukoiden käsittelyyn PX-Edit-ohjelmaa. PX-Edit-ohjelmalla voidaan muun muassa muodostaa px-tiedostoja erilaisista tietolähteistä, muokata tiedostoja manuaalisesti, ylläpitää ja rikastaa metatietoja, validoida px-tiedostoja, yhdistellä tietoaineistoja ja ajaa tietokantaraportteja. PX-Edit sopii hyvin suurten tiedostojen käsittelyyn.

Ohjelman käyttö edellyttää PC-Axis-tiedostomuodon perusteiden osaamista. Ohjeistus löytyy ohjelman asennuspaketista.

PX-Job on PX-Edit-ohjelman komentorivipohjainen versio, joka soveltuu vakiotoimintojen automatisointiin.

PX-Edit 3.3 -asennuspaketti (aina uusin versio), Windows Vista ja sen jälkeiset versiot:

PX-Edit 3.2 -asennuspaketti, Windows XP ja sen jälkeiset versiot:

PC-Axis (vanha ohjelmisto, jota ei tueta enää)

Asennusvaihtoehto 1: pca2008setup1.zip, ini-tiedosto on windows-hakemistossa zip-pakattuna (2011-10-19).

Asennusvaihtoehto 2: pca2008setup2.zip, ini-tiedosto on PC-Axis-ohjelman hakemistossa zip-pakattuna (2011-10-19).

Asennusvaihtoehto 3: pca2008setup3.zip, pcaxisen.txt -tiedosto sisältää tiedon, mistä ini-tiedoston löytää.

Ini-tiedosto on lisätty c:\pcaxis\ini -hakemistoon sekä c:\pcaxis\temp -hakemistoon.

Käyttäjä voi vaihtaa toiseen hakemiston (zip) (2011-10-19).

Koulutus

Tilastokeskus järjestää koulutusta PX-Web-jakelutietokantojen suunnittelusta ja ylläpitäjän välineistä (PX-Win ja PX-Edit). Lisätietoja valmiista kursseista ja tilauskoulutuksesta löytyy koulutussivuiltamme.

Lisätietoja

Sähköposti: tietokannat@tilastokeskus.fi

Lisätietoja ohjelmista ja niiden käytöstä saa myös Ruotsin tilastoviraston (SCB) ylläpitämältä PX-tuoteperheen kotisivulta.

Päivitetty 15.2.2018