Hyvinvointikatsaus 2/2006:
Joka viidennellä kotitaloudella ei ole varaa viikon lomaan kodin ulkopuolella

Viidennes suomalaisista kotitalouksista kokee, ettei niillä ole edes kerran vuodessa varaa koko perheen viikon mittaiseen lomailuun kodin ulkopuolella niin, että syntyy majoituskustannuksia. Muun muassa Norjassa ja Tanskassa vain joka kymmenes kotitalous joutuu jättämään lomailun väliin, mutta Virossa ja Kreikassa jopa joka toinen, kirjoittaa Veli-Matti Törmälehto Tilastokeskuksen julkaisemassa Hyvinvointikatsaus-lehden 2/2006 artikkelissa "Ei varaa lomaan?". Tiedot perustuvat Euroopan unionin tulo- ja elinolotutkimuksen (EU-SILC) tuloksiin vuodelta 2003.

Tarjoilu- ja palvelutyöt työllistävät nuoria kesällä

Lomailun lisäksi kesällä tehdään myös töitä. Alle 25-vuotiaita nuoria työskentelee kesäaikaan 140 000 enemmän kuin talvella. Nuoria työllistivät eniten tarjoilu- ja palvelutyöt sekä tehdas- ja rakennustyöt vuonna 2005. Ennen 1990-luvun vaihteen lamaa nuorilla oli kuitenkin kesätöitä selvästi enemmän kuin nyt. Tiedot perustuvat työvoimatutkimuksen tietoihin, joista Päivi Keinänen ja Seppo Paananen kirjoittavat artikkelissa "Heinäpellolta kesäduuniin".

Suomessa 1,8 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa

Ehditään Suomessa onneksi kalaankin. Suomessa arvioidaan olevan noin 1,8 miljoonaa vapaa-ajan kalastajaa. Kalastajien osuus väestöstä on suurin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suomessa vapaa-ajan kalastajia on kaikissa ikäryhmissä ja sosiaaliluokissa. Vapaa-ajan verkkokalastus on suomalainen erikoisuus, muissa maissa verkko on yleensä ainoastaan ammattikalastajille sallittu pyyntiväline. Kalastuksesta Hyvinvointikatsauksessa kirjoittaa Anna-Liisa Toivonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Hyvinvointikatsaus luontopoluilla

Hyvinvointikatsauksen kesänumeron teemana ovat luontopolut. Lehdessä kerrotaan lomailun, kesätöiden ja vapaa-ajan kalastuksen lisäksi muun muassa suomalaisten suhteesta metsään, metsässä vietetystä ajasta ja ekotehokkaan asumisen ja ulkoilun tulevaisuuden kuvista. Lisäksi lehti valottaa sitä, miten virolaisten työmatkat Suomeen ovat lisääntyneet viime vuosina.

Lisätietoja kirjoittajilta ja päätoimittaja Jussi Simpuralta, Tilastokeskus (09) 1734 3531. Tarkempia kirjoittajatietoja löytyy lehdestä.

Lehden voi tilata myyntipalvelusta (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi

Katso myös www.tilastokeskus.fi/hyvinvointikatsaus


Päivitetty 3.7.2006