Pohjalta huipulle 30 vuodessa - ja päinvastoin

Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkiseudut olivat 1970-luvun lopulla suurissa vaikeuksissa. Kolmessa vuosikymmenessä ne ovat nousseet menestysmittarin häntäpäästä parhaiten pärjäävään viidennekseen, Oulun seutu peräti ykköseksi. Aiheesta kirjoittaa Erkki Niemi Tieto&trendit-lehden uusimmassa numerossa (8/2006).

Muista suurista kaupunkiseuduista kärkiryhmään kuuluvat myös Jyväskylän ja Kuopion seudut. Helsingin metropolialueen seuduista kärkipaikan on ottanut Porvoo. Koko maan kehityksestä eniten jälkeenjäänyt viidennes koostuu teollisista kaupunkiseuduista sekä maaseutumaisista ja harvaanasutuista seutukunnista. Seutukuntien menestystä tarkastellaan vuosina 1975-2005 ns. BTV-indikaattorilla, joka vertaa alueen bkt:n, työllisyyden ja väestön vuosittaisia muutoksia koko maan muutoksiin.

Seutukuntien menestys vaihtelevaa

Seutukunnaista parhaiten on menestynyt Oulu, joka oli vielä 1970-luvun jälkipuoliskolla pahasti pakkasen puolella. Hännillä olivat tuolloin myös Tampereen, Turun ja Salon seutukunnat, kaikki nykyisin BTV-indikaattorin kärkeä.

Menestystarinoiden lisäksi on myös suuria pudotuksia. Pohjanmaan rannikkoseutu on esimerkki yhden suuren tuotantolaitoksen vaikutuksesta. Kaskisiin rakennetun sellutehtaan käynnistyminen vuonna 1977 nosti koko seudun BTV-indikaattorin vuosien 1975-80 kärkisijalle. Seutukunnan menestysmittari painui vuosina 2000-2004 pohjalukemiin, syynä jälleen metsäteollisuus.

Myös Helsingin menestystie on ollut mutkikas. 1970-luvun lopulla se monien muiden isojen kaupunkien tavoin oli seutukuntien häntäpäätä, välissä oli erittäin menestyksekkäitä vuosia, kunnes 2000-luvulla kaupunki putosi taas keskivaiheille BTV-indikaattorilla mitattuna.

Tieto&trendit lehden teemana alueiden vetovoima

Elokuun Tieto&trendit-lehdessä (8/2006) käsitellään mm. väestörakenteen muutoksia sekä yritystoiminnan keskittyneisyyttä. Pekka Myrskylä ja Matti Parkkinen toteavat kolmanneksen Suomesta olevan erämaa-alueita, joita voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa matkailussa. Jouko Rajaniemitarkastelee suuryritysten merkitystä työllistäjänä eri maakunnissa. Peter Zashevmuistuttaa Venäjällä olevan Moskovan ja Pietarin lisäksi toistakymmentä miljoonakaupunkia, jotka tarjoavat mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja investoinneille. Muita aiheita ovat esimerkiksi maansisäinen muuttoliike, maahanmuutto sekä ulkomailla opiskelevat suomalaiset.

Lisätietoja:
Yliaktuaari Erkki Niemi, Tilastokeskus, (09) 1734 3313
Erikoistoimittaja Satu Elho, Tilastokeskus, (09) 1734 2785
Tarkemmat kirjoittajatiedot löytyvät lehdestä.

Lue lisää aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tilastotori tai myyntipalvelu (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi


Päivitetty 6.9.2006