Suomalaiset ovat rahapelikansaa

Vuonna 2005 suomalaiset käyttivät Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton peleihin yhteensä 2,159 miljardia euroa. Keskimäärin suomalaiset pelaavat kahta tai kolmea rahapeliä ja kuluttavat harrastukseensa noin 14 euroa viikossa. Suomalaisessa rahapelaamisessa on "lauantai-rituaaleja", mutta myös myyttejä turmioon johtavasta lottovoitosta. Muun muassa näin kirjoittaa Riitta Matilainen tänään 13.12. ilmestyvässä Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksessa.

Peliongelmat koskettavat suomalaisia

Suomessa on tällä hetkellä 25 000 - 65 000 peliongelmaista. Rahapelaamisesta on tullut normaalia ja arkipäiväistä, kun se vielä joku vuosikymmen sitten oli kiellettyä, syntiä ja pahe, kirjoittaa Tapio Jaakkola.

Suomessa kulutetaan rahapeleihin enemmän kuin muissa EU-maissa

Juha-Pekka Valkaman artikkelissa kerrotaan, että suomalaiset kuluttavat rahapeleihin enemmän kuin muiden EU-maiden kansalaiset ja rahapelikulutus kasvoi 1990-luvulla voimakkaasti. Tämä selittyy erityisesti raha-automaattien pelaajakunnan suuruudella Suomessa. Yleisimmin rahapelejä pelaavat miehet, työntekijät, keskituloiset ja pikkukaupunkilaiset.

Verkossa liikkuu satoja miljoonia pelaajia

Frans Mäyrä kertoo artikkelissaan verkossa tapahtuvasta pelaamisesta. Tällä hetkellä verkossa pelaa jo satoja miljoonia naisia, miehiä, tyttöjä ja poikia, yksin ja yhdessä. Monen pelaajan verkkopelimaailmoissa arvioidaan liikkuvan noin 14 miljoonaa pelaajaa ja pelikulttuurit elävät ja muuttuvat koko ajan.

Verkko tuo uusia haasteita tilastoinnille

Vanhat luokat ja luokitukset joutuvat uudelleen arvioitaviksi, kun elämää ja sen tekoja siirtyy kiihtyvällä tahdilla nettiin. Samalla tarvitaan kokonaan uusia kategorioita kuvaamaan, millaista yhdessä olemista ja tekemistä globaaleihin verkkoihin osallistuminen on, kirjoittaa Hyvinvointikatsauksen päätoimittaja Jussi Simpura pääkirjoituksessaan.

Tässä Hyvinvointikatsauksessa keskitymme pelaamisen iloihin, sen tuomiin ongelmiin ja siinä tapahtuviin muutoksiin.

Lisätietoja artikkeleista kirjoittajilta ja päätoimittajalta:
Päätoimittaja, tilastojohtaja Jussi Simpura (09) 1734 3531
Tutkija Riitta Matilainen (09) 191 24898
Tutkija Juha-Pekka Valkama (09) 4370 2796
Professori Frans Mäyrä 050-336 7650
Projektipäällikkö Tapio Jaakkola 040-760 8507

Muut kirjoittajatiedot löytyvät lehdestä ja Internet-sivuiltamme.

Lehden voi tilata Tilastokeskuksen Tilastotorilta tai myyntipalvelusta (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi tai ostaa Akateemisesta kirjakaupasta.


Päivitetty 13.12.2006