Uutisia 19.9.2013

Palkansaajien työoloista kerätään uutta tietoa

Tilastokeskus on käynnistänyt syyskuun alussa seitsemännen valtakunnallisen palkansaajien työoloja koskevan tutkimuksen. Työolotutkimuksessa 2013 haastatellaan vuoden loppuun mennessä lähes 5 000 henkilöä. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa eläkeikää lähestyvien eläkeajatuksia, ajasta ja paikasta riippumattomia työjärjestelyjä, työn ja perheen yhteensovittamista, syrjintää sekä vuokratyötä.

Työolotutkimusta on tehty noin viiden vuoden välein vuodesta 1977 lähtien. Se on ainoa valtakunnallinen tutkimus, jonka avulla voidaan kuvata pitkän aikavälin muutoksia työoloissa. Tilastokeskuksen työolotutkimukset muodostavat kansainvälisestikin vertaillen poikkeuksellisen pitkän aikasarjan. Tähänastisia aikasarjatietoja on koottu julkaisuun Työolojen kolme vuosikymmentä.

Työolotutkimuksen aineistoja käytetään laajasti työelämän tutkimus- ja kehittämistyössä sekä työpoliittisessa päätöksenteossa.

Työolotutkimuksen tiedonkeruuta rahoittavat Tilastokeskuksen lisäksi Työsuojelurahasto, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Keva, Valtiokonttori, Työterveyslaitos, Eläketurvakeskus, Työturvallisuuskeskus, Kansaneläkelaitos ja Kuntoutussäätiö. Tiedonkeruusta vastaa Tilastokeskuksen oma, koko maan kattava haastattelijaverkosto.

Lisätietoja: erikoistutkija Hanna Sutela 09 1734 2907, tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto 09 1734 3223