Nyheter 15.1.2014

Statistikcentralen gör en undersökning om invandrare

Datainsamlingen gällande Undersökningen om hälsa och välfärd hos personer av utländsk härkomst (UTH) inleddes 13.1.2014. Det är fråga om den största undersökningen någonsin i Finland om befolkningen med invandrarbakgrund. Statistikcentralen genomför datainsamlingen och den pågår hela året. Undersökningen utförs i samarbete mellan Statistikcentralen, Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet.

"Tidigare undersökningar om invandrare har gett information om enskilda språk- eller nationalitetsgrupper. Med hjälp av denna UTH-undersökning kan man bedöma arbetsmarknadssituationen samt hälsan och välfärden hos hela befolkningen av utländsk härkomst och göra jämförelser med den totala befolkningen", berättar överaktuarie Liisa Larja vid Statistikcentralen.

"För närvarande finns det väldigt lite uppgifter på befolkningsnivå eftersom det i de större befolkningsundersökningarna finns så få invandrare i urvalet att det inte går att få några tillförlitliga resultat om dem. Det finns en risk att skillnaderna mellan befolkningsgrupperna när det gäller välbefinnandet inte upptäcks."

Det behövs information om invandrarnas levnadsförhållanden

I och med att invandrarbefolkningen ökar behövs allt mer information för uppföljningen av integrationen och för utvecklingen av servicen. Undersökningen ger information om t.ex. invandrarnas hälsotillstånd och funktionsförmåga, anställningsförhållandets art, hur man orkar i arbetet, utkomst, levnadssätt, livskvalitet, tilltro till myndigheter och invandrarnas erfarenheter av kvaliteten på de offentliga tjänsterna.

Dessutom ingår specialfrågor som gäller integration. De här frågorna utreder bl.a. utbildningsbakgrund, studier och kunskaper i finska eller svenska. Man ställer också frågor om intervjupersonerna har upplevt diskriminering, om de anser att de är överkvalificerade för det nuvarande jobbet, hurdana svårigheter de stöter på när de söker jobb eller om de känner sig mera som finländare eller som födelselandets medborgare.

För undersökningen har man slumpmässigt valt ur 6 400 personer med utländsk härkomst. Utländsk härkomst är ett nytt statistiskt begrepp och det avser en person vars båda föräldrar är födda utomlands.

Intervjuerna görs på 12 språk

Man har försökt underlätta invandrarnas deltagande i undersökningen på många olika sätt. Utöver på finska finns intervjublanketten på 11 språk och statistikintervjuare som behärskar dessa språk har anställts som intervjuare. Vid Statistikcentralen har man dessutom tagit i bruk ett nytt videokonferensprogram för att kunna ordna fjärrtolkning för uppgiftslämnare som bor på olika håll i Finland.

Intervjuerna görs vanligen hemma hos uppgiftslämnaren. Statistikcentralens eget landsomfattande nätverk av intervjuare svarar för datainsamlingen. Enskilda uppgiftslämnares uppgifter behandlas helt konfidentiellt, vilket gäller Statistikcentralens hela statistikproduktion, och uppgiftslämnarnas uppgifter kan inte urskiljas i resultat som publiceras i form av statistik.

De första resultaten av undersökningen publiceras under hösten 2015.

Utöver dem som genomför undersökningen finansieras datainsamlingen av EU:s integrationsfond samt Undervisnings- och kulturministeriet.

Förfrågningar: överaktuarie Liisa Larja tfn 09 1734 3461

Datainsamlingens ingångssida
Presentation av undersökningen på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd