10.10.2000

Lisätietoja: Pellervo Marja-aho (09) 1734 3349
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Uudenmaan taloudet maan tyytyväisimpiä

Eri maakuntien kuluttajista uusmaalaiset olivat tyytyväisimpiä oman taloutensa viime vuoden kehitykseen. Huonoimman arvion taloutensa kehityksestä antoivat kainuulaiset. Järjestys pätee myös tarkasteltaessa talouskehitystä kuluneella kunnallisvaalikaudella 1997 - 2000. Suurimmista kaupungeista kärjessä ovat Espoo, Helsinki ja Vantaa, peränpitäjinä ovat Lahti ja Pori. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen maakunnittaisesta kuluttajabarometrista ja sen pohjalta tehdystä vaalipuntarista, joka koskee kymmentä suurinta kaupunkia.

Kotitalouden oman taloudellisen tilanteen kehitystä mitattiin kysymyksellä "Millainen on oma taloudellinen tilanteenne nyt verrattuna tilanteeseen 12 kuukautta sitten?" Mukana ovat vastaukset tammikuusta 1997 syyskuuhun 2000. Tulokseksi saatava saldoluku on myönteisten ja kielteisten vastausosuuksien erotus.

Eri väestöryhmistä suurituloisimmat, toimihenkilöt ja kokoaikatyötä tekevät arvioivat taloutensa kehittyneen suotuisimmin kuluneella vaalikaudella. Huonoimman arvion oman taloutensa kehityksestä antoivat työttömät, pienituloisimmat, ikääntyneet ja maatalousyrittäjät.

Nuorten eli 15-34-vuotiaiden yhden hengen taloudet arvioivat taloudellisen tilanteensa parantuneen, kun sen sijaan ikääntyneiden, 55-74-vuotiaiden taloudet arvioivat taloutensa huonontuneen vaalikaudella 1997 - 2000. Nuoret näkevät taloutensa tilanteen yleensäkin myönteisemmin kuin vanhemmat henkilöt.

Kaupunkikohtaisessa tarkastelussa tyytyväisimpiä olivat Espoon keski-ikäiset perheelliset, 15-34-vuotiaiden yhden hengen taloudet ja toimihenkilöt. Seuraavaksi tyytyväisimpään ryhmään kuuluivat Jyväskylän, Turun ja Vantaan yrittäjätaloudet sekä Helsingin, Jyväskylän ja Tampereen toimihenkilötaloudet.

Lapsiperheiden talous parani tarkastelluista kaupungeista eniten Espoossa ja Tampereella, hitaimmin Kuopiossa. Yksin asuvat vanhukset kokivat taloutensa vuosina 1997 - 2000 selvästi huonontuneen. Poikkeuksia olivat Vantaa ja Kuopio, joiden vanhustaloudet katsoivat taloutensa pysyneen kuta kuinkin ennallaan.

Kaikista väestöryhmistä huonoimmin oli kehittynyt työttömien talous. Erityisen huonoksi talouskehityksensä kokivat Vantaan, Espoon ja Helsingin työttömät.

Kuluttajabarometriä varten haastateltiin 4 900 Suomessa asuvaa henkilöä heinä-syyskuun aikana. Kunnallisvaalikaudella 1997 - 2000 haastatteluja tehtiin yhteensä 73 000.

Lähteet: Kuluttajabarometri maakunnittain, 3. vuosineljännes 2000. Tilastokeskus
Vaalipuntari, kunnallisvaalikausi 1997-2000, koko maa ja suurimmat kaupungit. Tilastokeskus

Aiheesta järjestetään tiedotustilaisuus 10.10.2000 klo 10-12 Tilastokeskuksen Oulun aluepalvelussa, Medipolis, Seminaarikabinetti, Kiviharjuntie 11, Oulu.