23.10.2000

Lisätietoja: Risto Lättilä (09) 1734 3252, Tarja Mård (09) 1734 3563, Eeva Heinonen (09) 1734 3268
sähköposti
vaalit.tilastokeskus@tilastokeskus.fi, Internet http://www.tilastokeskus.fi/vaalit
Vastaava tilastojohtaja: Riitta Harala

Keskusta menestyi kunnallisvaaleissa työttömyysalueilla ja palvelualueilla

Vaalien voittaja Keskusta menestyi edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna eniten alueilla, joilla työttömyys on suurinta, Kokoomus taas hävisi eniten näillä alueilla. SDP hävisi eniten pienen työttömyyden alueilla, kun taas Kokoomus ja erityisesti Vihreät lisäsivät kannatustaan pienen työttömyyden alueilla.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tekemään analyysiin, jossa tarkasteltiin kannatuksen muutosta vuoden 1996 kunnallisvaaleista eräiden muuttujien mukaan. Analyysi perustuu lähes 2 000 äänestysalueen tietoihin.

SDP hävisi edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna erityisesti alueilla, joilla palveluelinkeinojen merkitys on suuri. Keskusta puolestaan lisäsi samoilla alueilla kannatustaan. Eniten palveluelinkeinojen alueilla voittivat kuitenkin Vihreät.

Kokoomus menestyi korkean tulotason alueilla, vaikka hävisi muualla. Myös Vihreät voittivat korkean tulotason alueilla, kun taas Ruotsalainen kansanpuolue samoin kuin SDP hävisivät näillä alueilla.

Ehdokkaista enemmistö miehiä ja suurten ikäluokkien edustajia

Kunnallisvaaleihin asetettiin 39 744 ehdokasta. Ehdokkaista naisia oli 38 prosenttia; naisten osuus kasvoi 2 prosenttiyksiköllä edellisistä vaaleista. Valituista naisia on 34,4 prosenttia.

Kunnallisvaaliehdokkaiden keski-ikä oli noin 46 vuotta. Valittujen miesten keski-ikä on 48,5 vuotta ja naisten 45,5 vuotta. Selvästi väestöosuuttaan vähemmän tuli valituksi alle 30-vuotiaita. Tiedot ovat selvityksestä, jonka Tilastokeskus teki kunnallisvaalien ehdokkaiden ja äänioikeutettujen yhteiskunnallisesta taustasta.

Ehdokkaat olivat paremmin koulutettuja, paremmin työllistyneitä ja suurempituloisia kuin äänioikeutetut keskimäärin. Ehdokkaiden keskimääräiset verotettavat tulot olivat vuonna 1998 136 000 markkaa, kun äänioikeutettujen keskitulot olivat 103 000 markkaa.

Lähde: Tilastokeskuksen vaalitulospalvelu