12.2.2001

Lisätietoja: Sinikka Kanerva (09) 1734 2231
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Rakennuskustannukset nousivat vuodessa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannukset kohosivat vuoden 2000 tammikuusta vuoden 2001 tammikuuhun 2,8 prosenttia. Rakentamisen työkustannukset nousivat vuodessa 1,2 prosenttia, rakennustarvikkeiden hinnat 4,2 prosenttia ja muiden panosten hinnat 1,7 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen uudistamasta rakennuskustannusindeksistä, jonka uusi perusvuosi on 2000.

Joulukuusta tammikuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 0,3 prosenttia. Työpanosten hinnat alenivat 0,9 prosenttia ja muiden panosten hinnat 0,1 prosenttia, kun taas tarvikepanosten hinnat nousivat 1,1 prosenttia. Työpanosten hinta laski tammikuussa työnantajan sosiaalikulujen alenemisen vuoksi.

>

cellspacing="0" cellpadding="2"

Rakennuskustannusindeksi (2000=100) ja sen vuosi- ja kuukausimuutokset

Indeksi

Tammikuu

2001

Muutos-%

1/2000 - 1/2001

Muutos-%

12/2000 -1/2001

Ammattimainen rakentaminen

Kokonaisindeksi

101,0

2,8

0,3

Asuinkerrostalo

100,7

2,5

0,2

Rivitalo

100,9

2,5

0,2

Toimisto- ja liikerakennus

100,9

2,8

0,3

Teollisuus- ja varastorakennus

101,4

3,4

0,3

Rakennuskustannusindeksi kuvaa rakentamisen panosten hintakehitystä koko maassa. Indeksi ottaa huomioon vain hinnanmuutokset, jotka johtuvat rakentamisen eri osaurakoiden panoksista.

Rakennuskustannusindeksi on uudistettu

Tilastokeskus on uudistanut rakennuskustannusindeksin vastaamaan mahdollisimman hyvin 2000-luvun alun rakentamista, tekniikkaa, määrää ja kustannusrakennetta. Indeksin painorakenne ja tarvikevalikoima on laadittu yhteistyössä VTT Rakennustekniikan kanssa. Uudistettu rakennuskustannusindeksi 2000=100 on kansainvälisten suositusten mukainen, ja se korvaa aiemman perusvuoden 1995=100 indeksin.

Uudessa rakennuskustannusindeksissä on panoshintojen keruuta lisätty merkittävästi edellisestä indeksistä. Hintoja kerätään suoraan materiaalivalmistajilta sekä alan tukku- ja vähittäiskaupoilta kattavasti eri puolilta maata. Kattavalla hintaseurannalla varmistetaan rakennuskustannusindeksin laatu.

Työkustannusten seuranta muuttuu

Työkustannusten seuranta perustuu uudessa indeksissä Tilastokeskuksen ansiotasoindeksiin ja sen ansionkehitysarvioihin. Ansiotasoindeksissä seurataan säännöllisen työajan keskituntiansioita seitsemältä rakentamiseen liittyvältä sopimusalalta. Aiemmassa indeksissä työkustannuksina seurattiin kokonaistyöajan keskituntiansioita. Uudessa menetelmässä ansiokehityksen perustiedot ovat aiempaa tasalaatuisempia. Työkustannukset julkaistaan yhtenä indeksilukuna.

Uudisrakentamisen indeksit täydentyneet

Rakennuskustannusindeksi kuvaa ammattimaisen uudisrakentamisen panosten kustannuskehitystä, ja se lasketaan talotyypittäisten (asuinkerrostalon, rivitalon, toimisto- ja liikerakennuksen sekä teollisuuden tuotanto- ja varastorakennuksen) indeksien painotettuna keskiarvona. Painoina käytetään näiden rakennustyyppien nykyistä osuutta koko rakentamisen määrästä. Puurunkoinen rivitalo on otettu uutena rakennustyyppinä mukaan rakennuskustannusindeksiin edustamaan puurakentamista. Omakotitalolle ja maatalouden tuotantorakennukselle lasketaan erilliset indeksit kuvaamaan omatoimista rakentamista.

Ammattimaista korjausrakentamista kuvaavana indeksinä julkaistaan talotekniikkaremontin kustannuskehitystä kuvaava indeksi ja jatketaan julkisivuremontti-indeksin julkaisemista. Omatoimisesta korjaamisesta tuotetaan omakotitalon peruskorjauksen ja asuntoremontin indeksit. Korjausrakentamista kattavasti kuvaavaa kokonaisindeksiä ei kuitenkaan lasketa korjausrakentamisen monimuotoisuuden vuoksi.

Tilastokeskus jatkaa aikaisempien perusvuosien indeksien laskentaa ketjuttamalla niitä uuden indeksin muutoksella. Näiden ohella tuotetaan valtioneuvoston asetuksen (1288/2000) mukaiset osaindeksit käytettäväksi indeksiehtoisissa rakennusurakkasopimuksissa. Kuukausittain julkaistavien uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen indeksin lisäksi aineistosta voidaan tuottaa tilauksesta myös erityisindeksejä.

Lähde: Rakennuskustannusindeksi 2001, tammikuu. Tilastokeskus
Lisätietoja rakennuskustannusindekseistä saatavana myös StatFin-tilastopalvelusta Internetissä (statfin.stat.fi)