13.3.2003

Lisätietoja: Minna Niininen (09) 1734 3549
Vastaava tilastojohtaja: Kaija Hovi

Suomen hiilidioksidipäästöt ennätyslukemissa

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöt kohosivat viime vuonna ennätyksellisen korkealle. Ne olivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 63 miljoonaa tonnia eli noin 3 miljoonaa tonnia suuremmat kuin vuotta aiemmin. Päästöt ylittivät noin 9 miljoonalla tonnilla eli 17 prosentilla Kioton ilmastosopimuksen Suomen tavoitteen.

Päästöjen kasvu aiheutui pääasiassa vesivoiman tuotannon laskusta ja sen korvaamisesta erillisessä sähkön tuotannossa hiilellä ja turpeella. Vesivoiman tuotanto väheni poikkeuksellisen kuivan kesän ja syksyn vuoksi.

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöt 1990-2002*

kuva

Kioton pöytäkirjasta ja sitä koskevassa EU:n taakanjaossa on Suomen kasvihuonekaasupäästöjen tavoitteeksi vuosille 2008-2012 asetettu vuoden 1990 päästömäärät. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöjen osuus on noin 75 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, joita seurataan Kioton pöytäkirjan mukaisesti.

Vesivoiman tuotanto romahti

Vesivoiman tuotanto väheni 18 prosenttia. Vielä alkuvuodesta vesivarastot riittivät normaaliin tuotantoon, mutta kuiva kesä ja syksy pudottivat vesivoiman osuuden sähkön hankinnasta 13 prosenttiin, mikä oli poikkeuksellisen alhainen.

Sähkön nettotuonti kasvoi viime vuonna 20 prosenttia, koska alkuvuodesta sähköä tuotiin paljon Pohjoismaista. Tuonti Pohjoismaista tyrehtyi loppuvuodesta lähes kokonaan.

Hiilen kulutus kasvoi 11 prosenttia

Energian kokonaiskulutus kasvoi viime vuonna 2,6 prosenttia. Polttoaineista eniten lisääntyi hiilen käyttö, 11 prosenttia. Turpeen käyttö kasvoi 5 prosenttia ja puupolttoaineiden 6 prosenttia. Suuri osa hiilen ja puun käytön lisäyksestä kului sähkön tuottamiseen, mutta niiden kulutus kasvoi runsaasti myös kaukolämmön tuotannossa. Turpeen käytön kasvu aiheutui pääasiassa lauhdesähkön tuotannon lisäyksestä. Puupolttoaineista eniten lisääntyi metsäteollisuuden jäteliemien käyttö, 9 prosenttia, mikä oli seurausta massa- ja paperiteollisuuden tuotannon kasvusta.

Fossiilisten polttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta pysyi yli 50 prosentissa. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta säilyi myös lähes ennallaan, 23 prosentissa. Sähkön nettotuonti ohitti viime vuonna energialähteiden suuruusjärjestyksessä vesivoiman. Tuulivoimasähkön tuotanto väheni viime vuonna kuten edellisenäkin vuonna.

Energian kulutus energialähteittäin 2001-2002*

kuva

Teollisuus käytti energiasta lähes puolet

Teollisuuden osuus energian loppukäytöstä oli viime vuonna 49 prosenttia. Osuus suureni hieman, sillä teollisuuden energian loppukäyttö lisääntyi 3 prosenttia, kun koko energian loppukäyttö kasvoi vain 2 prosenttia. Rakennusten lämmitykseen käytetään Suomessa energiasta 22 prosenttia, osuus ei viime vuonna muuttunut.

Lähde: Energiaennakko 2002. Tilastokeskus
Lisätietoja energiaennakosta Internetissä osoitteessa
http://tilastokeskus.fi/energia