30.10.2003

Lisätietoja: Paula Koistinen-Jokiniemi (09) 1734 3362
Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarallisuus valtaosin talletuksia ja osakkeita

Kotitalouksien rahoitusvarallisuus oli vuoden 2002 lopussa yhteensä 134 miljardia euroa, josta talletusten ja osakkeiden osuus oli kaksi kolmasosaa eli 91 miljardia euroa. Loppuosa koostui lähinnä kotitalouksien rahoitusvaroina tilastoidusta yksilöllisen henki- ja vahinkovakuutuksen vakuutusteknisestä vastuuvelasta, joka oli vuoden 2002 lopussa 31 miljardia euroa. Luku ei sisällä pakollisia työeläkerahastoja, jotka luetaan julkiseen sektoriin. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Rahoitustilinpidosta 1996-2002.

Kotitalouksien sijoitukset kasvoivat nettomääräisesti noin 4 miljardilla eurolla, eniten lisääntyivät pankkitalletukset ja osakesaamiset. Noteerattuja osakkeita kotitaloudet omistivat vuoden 2002 lopussa yhteensä 15 miljardilla eurolla eli hieman edellisvuotta vähemmän. Kotitalouksien velat kasvoivat rahoitusvaroja enemmän, koska lainanotto jatkui vilkkaana: kotitaloudet ottivat uusia lainoja 4 miljardia euroa enemmän kuin maksoivat vanhoja pois. Sektorin yhteenlaskettu velka oli vuoden 2002 lopussa 50 miljardia euroa.

Rahoitustilinpidossa on tilastoitu ensimmäistä kertaa myös kotitalouksien osuus muista kuin noteeratuista osakkeista ja osuuksista. Niitä oli vuoden 2002 lopussa kotitalouksien hallussa 29 miljardin euron edestä. Sen sijaan asunto-osakkeita ei tilastoida enää rahoitusvarallisuutena, vaan ne rinnastetaan kiinteään asuntovarallisuuteen. Mikäli asunto-osakkeet laskettaisiin mukaan, kotitalouksien yhteenlaskettu rahoitusvarallisuus olisi vuoden 2002 lopussa merkittävästi nyt tilastoitua suurempi eli yhteensä 240 miljardia euroa.

Kotitalouksien rahoitusvarat 1996-2002*, miljardia euroa

kuva

Huomattava osa rahoitustilinpidon mukaisesta yritysten velasta koostuu osake- ja osuusvelasta. Sen arvo vuoden 2002 lopussa oli yhteensä 221 miljardia euroa, josta noteerattujen osakkeiden osuus oli 133 miljardia euroa. Vielä vuoden 1999 lopussa yritysten osake- ja osuusvelan kokonaisarvo oli 410 miljardia euroa. Kaikista suomalaisten yritysten liikkeelle laskemista osakkeista ja osuuksista oli ulkomaiden hallussa lähes puolet eli 103 miljardia euron arvosta, yritysten hallussa 34 miljardin ja kotitalouksien 39 miljardin arvosta. Ulkomaisia osakkeita suomalaiset yritykset omistivat puolestaan noin 30 miljardilla eurolla.

Yritysten lainavelka oli vuoden 2002 lopussa yhteensä 122 miljardia euroa eli hieman pienempi kuin vuotta aiemmin. Vastaavasti myös niiden lainasaamiset vähenivät vuoden aikana, mikä johtui etenkin yritysten välisen lainanoton pienenemisestä.

Yritysten osakevelka 1996-2002*, miljardia euroa

kuva

Ulkomaille oli vuodenvaihteessa sijoitettu suomalaisia rahoitusvaroja lähes 200 miljardia euroa, kun vastaava luku oli vuoden 2001 lopussa 185 miljardia euroa. Suomalaisten sijoitukset ulkomaisiin joukkovelkakirjoihin lisääntyivät edellisestä vuodesta runsaat 7 miljardia euroa ja sijoitukset ulkomaisiin osakkeisiin yli 8 miljardia euroa. Innokkaimpia ulkomaisiin arvopapereihin sijoittajia olivat edelleen työeläkelaitokset.

Ulkomaiset sijoitukset Suomeen, erityisesti noteerattuihin osakkeisiin, kasvoivat edelleen. Suomalaisten noteerattujen osakkeiden yhteenlasketusta markkina-arvosta oli ulkomaisessa omistuksessa noin kaksi kolmasosaa eli 93 miljardia euroa. Osakekurssien lasku kuitenkin pienensi ulkomaiden hallussa olevien noteerattujen osakkeiden arvoa noin 40 prosenttia edellisvuodesta. Rahoitustilinpidon mukainen Suomen ulkomainen nettovelka pieneni lähes puoleen eli 52 miljardiin euroon.

Suomen ulkomainen brutto- ja nettovelka 1996-2002*, miljardia euroa

kuva

Rahoitustilinpito kuvaa kansantalouden kaikkien sektorien rahoitusvaroja ja velkoja sekä niiden määriin vaikuttavia rahoitustaloustoimia. Rahoitustilinpitoa laaditaan kaikissa EU-jäsenmaissa Euroopan tilinpitojärjestelmän (EKT 1995) mukaisesti. Tilastokeskuksessa rahoitustilinpitoa laaditaan toistaiseksi vain vuositasolla, mutta kotimaisten noteerattujen osakkeiden kannoista ja virroista on saatavissa myös neljännesvuosittaista tietoa.

Lähde: Rahoitustilinpito 1996-2002. Tilastokeskus


Tiedote PDF-muodossa.