Tiedote 19.3.2007

Kokoomus korjasi edellisten vaalien tappion

Tilastokeskuksen tekemän vaalianalyysin mukaan Kokoomuksen kannatus ei kasvanut ainoastaan Suomen Keskustan ja SDP:n vahvoilla alueilla, vaan puolue menestyi tasaisesti erilaisilla äänestysalueilla.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Kokoomus kärsi 2,6 prosenttiyksikön murskatappion. Suurimmat tappiot puolue kärsi silloin kaupunkimaisilla alueilla, joilla palveluelinkeinot olivat vallitsevia, tulotaso korkea, lasten määrä pieni ja työttömyyttä vähän. Tällä kertaa puolue sai murskavoiton tällaisilla alueilla. Vastaavasti nyt SDP menetti paljon ääniä näillä alueilla. Osa voitosta johtuu siis siitä, että Kokoomukseen perinteiset äänestäjät palasivat puolueen kannattajiksi. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä sekä esimerkiksi Oulun vaalipiirissä Kokoomus sai kuitenkin erityisen paljon myös lisä-ääniä.

Keskusta hävisi vahvoilla alueillaan, joilla ääniä saivat sekä Kokoomus että Perussuomalaiset. Puolue menestyi huonosti myös alueilla, joilla on paljon työttömyyttä ja joilla eläkeläisten osuus on korkea ja tulotaso alhainen. Valtaosa näistä tappioista koitui Perussuomalaisten hyväksi.

Perussuomalaisten menestys ei kuitenkaan selity pelkästään Keskustalta saaduilla äänillä, vaan myös Vasemmistoliitto menetti äänestäjiä Perussuomalaisille. Vasemmistoliiton äänet eivät menneet Vihreille, sillä Vihreät eivät menestyneet Vasemmistoliiton vahvoilla alueilla. Tässä analyysissä Perussuomalaiset sisältyvät Muut-ryhmään.

Puolueiden kannatuksen muutokset prosenttiyksikköinä SDP:n vahvoilla, keskitasoisilla ja heikoilla alueilla eduskuntavaaleissa 2007 verrattuna vuoteen 2003

Lähde: Vaalitilastot, Eduskuntavaalit 2007. Tilastokeskus

Lisätietoja: Risto Lättilä (09) 1734 3252, vaalit.tilastokeskus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Marja Tammilehto-Luode

Linkit:
Eduskuntavaalien kotisivu, taulukot ja katsaukset
Katsaus kansanedustajaehdokkaiden sekä valittujen taustoista