1.7.1996

Kauppa vilkastui huhtikuussa

Tukkukaupan myynnin määrä lisääntyi 9,9 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 4,1 prosenttia viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Myynnin arvonlisäveroton arvo nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tukkukaupassa 11 prosenttia ja vähittäiskaupassa 4,5 prosenttia. Tänä vuonna huhtikuussa oli kaksi arkipäivää enemmän kuin viime vuonna.

Tukkukauppaa piristivät huhtikuussa vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kasvu ja edelleen alhaisena pysynyt inflaatio. Toimialoista viimevuotista hiljaisempaa oli vain polttoaineiden tukkukaupassa, jossa myynnin määrä pieneni viime vuoden huhtikuusta neljä prosenttia.

Yleistukkukauppa lisääntyi alkuvuonna hitaasti, mutta huhtikuussa se ylsi 14 prosentin kasvuun vuotta aiempaan verrattuna. Kun lisäksi investointitavaroiden tukkukauppa lisääntyi 14 ja autotukkukauppa 13 prosenttia, kirjattiin koko tukkukaupalle huhtikuussa vuoden suurin myyntimäärän kasvu.

Viime vuoden tammi-huhtikuusta tämän vuoden tammi-huhtikuuhun tukkukaupan myyntimäärä nousi 4,6 prosenttia. Vähittäiskaupan myynti lisääntyi 3,3 prosenttia.

Autojen vähittäiskauppa lisääntyi, alkoholin väheni

Hiljaisen maaliskuun jälkeen myyntimäärät kasvoivat myös vähittäiskaupassa. Vähittäiskauppa kehittyi kuitenkin epäyhtenäisesti eri toimialoilla. Autojen myynti lisääntyi edellisvuotisesta huhtikuussa 15 prosenttia ja koko ensimmäisellä vuosikolmanneksella yli 13 prosenttia.

Tavaratalojen myynnin määrä lisääntyi yli neljä prosenttia viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Supermarkettien myynti jatkoi hidasta kasvuaan. Ensimmäisellä kolmanneksella supermarketit lisäsivät myyntimääriään vain vajaan prosentin vuotta aiemmasta.

Alkoholin myynti väheni viime vuoden huhtikuusta yli seitsemän prosenttia. Kioskien myynti väheni seitsemän ja huoltamoiden yli viisi prosenttia. Kioskikaupan myynti väheni osittain siksi, että tänä vuonna huhtikuussa oli yksi sunnuntai vähemmän kuin viime vuonna.

Osa-aikaisten osuus jatkuvasti lisääntynyt

Viime joulukuussa tehdyn kyselyn mukaan vähittäiskaupan osa- aikaisen henkilöstön osuus on vuodesta 1992 viime vuoteen jatkuvasti lisääntynyt. Tosin pienimmissä, alle viiden henkilön toimipaikoissa osa- aikaisten osuus hieman väheni vuodesta 1994 vuoteen 1995.

Kuva 1

Osa-aikaisten osuus oli suurin tavarataloissa ja päivittäistavarakaupoissa. Tavaratalojen henkilöstöstä oli viime vuonna osa-aikaisia 60 prosenttia ja supermarkettien henkilöstöstä 57 prosenttia. Autokaupassa osa-aikaisia oli vain neljä prosenttia koko henkilöstöstä.

Kyselyssä mitattiin myös eri toimialojen tehokkuutta. Henkilöä kohden eniten myivät autokaupat sekä supermarketit ja tavaratalot, neliötä kohden puolestaan apteekit ja huoltamot.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, huhtikuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (90) 1734 3552