19.7.1996

Matkailu Suomeen kasvoi toukokuussa

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät toukokuussa viisi prosenttia edellisvuodesta. Kotimaiset yöpymiset lisääntyivät neljä prosenttia, samoin yöpymisten kokonaismäärä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Ruotsalaismatkailijat näyttäisivät olevan hitaasti palaamassa Suomeen, sillä heidän yöpymismääränsä kasvoi toukokuussa toisena kuukautena peräkkäin. Venäläisten yöpymiset lisääntyivät toukokuussa peräti neljäkymmentä prosenttia ja brittien, norjalaisten, japanilaisten ja italialaisten yli kymmenen prosenttia. Saksalaisten yöpymiset vähenivät edelleen. Toukokuussa vähennys oli yli kymmenen prosenttia. Myös yhdysvaltalaisten, ranskalaisten ja hollantilaisten yöpymiset vähenivät huomattavasti.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli toukokuussa 44 prosenttia, vuotta aiemmin se oli 43. Huonemäärä oli tuhat huonetta edellisvuotta suurempi. Käyttöaste kohosi yli viidenkymmenen prosentin Uudellamaalla (57 %) ja Ahvenanmaalla (58 %). Käyttöaste vaihtelee eniten Lapissa, jossa se oli huhtikuussa maan korkein mutta putosi toukokuussa maan alhaisimmaksi (23 %).

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli toukokuussa 338 markkaa vuorokaudelta. Viime vuoden toukokuussa se oli 326 markkaa.

Alkuvuonna yöpymiset kasvoivat neljä prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä kohosi tammi-toukokuussa 4,7 miljoonaan. Koko alkuvuoden kehitys on ollut hyvin samantapaista kuin toukokuussa. Yöpymiset lisääntyivät keskimäärin neljä prosenttia: ulkomaalaisten yli viisi ja suomalaisten neljä prosenttia. Yöpymiset ovat lisääntyneet useimmissa lääneissä. Vähennystä on vain Lapissa ja Pohjois-Karjalassa sekä Ahvenanmaalla.

Yöpymisten muutos tammi-huhtikuu 1995/1996, %
Suomeen saapuneiden matkailijoiden 10 tärkeintä lähtömaata,
suluissa %-osuus v. 1995 yöpymisistä

Kuva 1.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, toukokuu 1996
Lisätietoja: Krister Elvkulla (90) 1734 3209, Arto Luhtio (90) 1734 3216