23.8.1996

Ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät kesäkuussa 11 prosenttia

Suomen matkailun alkuvuoden kasvu katkesi kesäkuussa. Suomalaiset yöpyivät majoitusliikkeissä saman verran kuin kesäkuussa 1995, mutta ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 11 prosenttia. Yöpymisten kokonaismäärä väheni kolme prosenttia kesäkuusta 1995. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten vähentyminen johtui siitä, että saksalaisia yöpyi kesäkuussa lähes kolmannes edellisvuotista vähemmän. Ruotsalaisten, venäläisten ja brittien yöpymiset sen sijaan lisääntyivät yli kymmenen prosenttia. Muista tärkeimmistä lähtömaista tuleva matkailu väheni, mutta vain hieman.

Yöpymiset vähenivät kesäkuussa leirintäalueilla, kun taas lomakylissä ja retkeilymajoissa ne lisääntyivät. Hotelleissa yövyttiin lähes yhtä paljon kuin edellisvuonna. Ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät hotelleissa, mutta ne korvasi kotimaisten matkailijoiden siirtyminen leirintäalueilta hotelleihin ja lomakyliin.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli kesäkuussa 51 prosenttia, vuotta aiemmin se oli 53. Käyttöaste laski, koska huonemäärä lisääntyi noin 1 300 huoneella edellisvuotisesta. Käyttöaste kohosi yli kuudenkymmenen prosentin vain Uudellamaalla (64 %) ja Ahvenanmaalla (61 %).

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli kesäkuussa 328 markkaa vuorokaudelta. Viime vuoden kesäkuussa se oli 314 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa kaksi prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä kohosi tammi-kesäkuussa 6,3 miljoonaan. Määrä oli kaksi prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Suomalaisten yöpymiset lisääntyivät ensimmäisellä vuosipuoliskolla kolme prosenttia ja ulkomaalaisten säilyivät ennallaan. Yöpymisten määrä kasvoi kaikissa muissa lääneissä paitsi Hämeen, Pohjois-Karjalan ja Lapin lääneissä.

Yöpymisten muutos

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, kesäkuu 1996
Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556,
Arto Luhtio (09) 1734 3216