18.10.1996

Tukku- ja tuontihinnat nousivat - vienti halpeni edelleen

Tukkuhinnat nousivat elokuusta syyskuuhun 0,6 prosenttia. Hintoja nostivat etenkin öljytuotteet, raakaöljy ja maataloustuotteet. Viime vuoden syyskuusta hinnat ovat kohonneet puoli prosenttia. Kotimaisten tavaroiden tukkuhinnat ovat lähes viime vuoden syyskuun tasolla, kun taas tuontitavaroiden tukkuhinnat ovat nousseet puolitoista prosenttia viime vuodesta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tukkuhintaindeksistä.

Tuontihinnat nousivat elokuusta syyskuuhun puoli prosenttia. Tämä johtui mineraalien, erityisesti raakaöljyn, kallistumisesta. Viime vuoden syyskuusta tuontihinnat ovat kohonneet kaksi prosenttia.

Vientihinnat laskivat edelleen syyskuussa. Elokuusta hinnat alenivat 0,5 prosenttia, mikä johtui selluloosan, paperin ja paperituotteiden sekä perusmetallien halpenemisesta. Vientihinnat ovat nyt laskeneet yhtäjaksoisesti tämän vuoden huhtikuusta lähtien. Viime vuoden syyskuusta vientihinnat ovat alentuneet yli kolme prosenttia.

Vienti-, tuonti- ja tukkuhintaindeksien vuosimuutokset
syyskuu 1995-1996


Kuva

Ulkomaankaupan vaihtosuhde on heikentynyt viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun 5,2 prosenttia. Vaihtosuhde kertoo vienti- ja tuontihintojen suhteen. Ulkomaankaupan vaihtosuhde on laskenut tämän vuoden tammikuusta alkaen.

Raaka-aineiden dollaripohjaisia maailmanmarkkinahintoja mittaava HWWA-indeksi nousi elokuusta syyskuuhun 5,6 prosenttia. Tämä johtui energiaraaka-aineiden kallistumisesta.

Vuodessa HWWA-indeksi on noussut 13,7 prosenttia. Tämä johtui myös energiaraaka-aineiden kallistumisesta, sillä niiden hinnat ovat vuodessa kohonneet 28 prosenttia. Sen sijaan värimetallit ovat halventuneet neljänneksen sekä maa- ja metsätalousperäiset raaka- aineet 14,3 prosenttia viime vuoden syyskuusta.

Taulukko

Lähde: Tuottajahintaindeksit, syyskuu 1996
Lisätietoja: Jarmo Ranki (09) 1734 3472, Anne Forss (09) 1734 3469