18.10.1996

Matkailukesä kirkastui elokuussa

Yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät elokuussa kaksi prosenttia viime vuoden elokuusta, kun ne heinäkuussa romahtivat edellisvuotisesta. Kotimaisten matkailijoiden yöpymismäärä kasvoi elokuussa lähes viisi prosenttia mutta ulkomailla asuvien väheni neljä prosenttia. Saksalaisten yöpymiset vähenivät 16 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli elokuussa tasan 50 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 50,6. Pieni lasku aiheutui kapasiteetin kasvusta. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli 330 markkaa vuorokaudelta. Viime vuoden elokuussa se oli 322 markkaa.

Yöpymisten pieni kasvu elokuussa ei kääntänyt kesäkauden kehitystä positiiviseksi. Kesä-elokuussa majoitusliikkeissä yövyttiin 5,4 miljoonaa kertaa, mikä oli lähes viisi prosenttia edelliskesää vähemmän. Kotimaiset matkailijat yöpyivät majoitusliikkeissä 3,9 miljoonaa kertaa eli lähes kolme prosenttia vähemmän kuin viime kesänä. Ulkomaalaisten yöpymismäärä jäi 1,5 miljoonaan, vähennystä peräti yhdeksän prosenttia.

Saksalaisten yöpymiset vähenivät yli neljänneksen viime kesään verrattuna. Myös ranskalaisten, japanilaisten ja hollantilaisten yöpymisvuorokaudet vähenivät jonkun verran. Sitä vastoin venäläisten yöpymismäärä kasvoi yli 13 prosenttia, ruotsalaisten yhdeksän ja brittien lähes viisi prosenttia.

Leirintäalueilla kesä oli erityisen synkkä. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 12 prosenttia ja ulkomailla asuvien lähes 10 prosenttia. Kaikkiaan leirintäalueilla yövyttiin vajaat 1,5 miljoonaa kertaa.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli kesä-elokuussa 50 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 51,7 prosenttia. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Ahvenanmaan maakunnassa (60 %) ja Uudenmaan läänissä (59 %). Korkeimmat kunnittaiset käyttöasteet kirjattiin Naantalissa (83,8 %), Helsingissä (70,2 %) ja Maarianhaminassa (67,8 %). Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli kesä-elokuussa 319 markkaa,
vuotta aiemmin se oli 310 markkaa.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, elokuu 1996
Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556