18.11.1996

Tukku- ja tuontihintojen nousu jatkui lokakuussa

Tukkuhinnat nousivat syyskuusta lokakuuhun 0,7 prosenttia. Hintoja nostivat öljytuotteet sekä maatalous- ja metsätaloustuotteet. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tukkuhintaindeksistä.

Viime vuoden lokakuusta tukkuhinnat ovat nousseet runsaan prosentin. Eniten vuodessa ovat kallistuneet energiamineraalit, lähes 40 prosenttia. Öljytuotteet kallistuivat 21 prosenttia. Eniten vuodessa ovat halventuneet selluloosa, paperi ja paperituotteet sekä värimetallit - noin 20 prosenttia.

Tuontihinnat nousivat syyskuusta lokakuuhun 0,6 prosenttia. Tämä johtui raakaöljyn, öljytuotteiden sekä koneiden ja laitteiden kallistumisesta. Viime vuoden lokakuusta tuontihinnat ovat kohonneet 3,3 prosenttia. Se johtui raakaöljyn, koneiden ja laitteiden, öljytuotteiden sekä kulkuneuvojen kallistumisesta.

Vientihinnat nousivat syyskuusta lokakuuhun 0,3 prosenttia. Nousu johtui puutavaran sekä öljytuotteiden kallistumisesta. Tätä ennen vientihinnat laskivat yhtäjaksoisesti huhtikuusta syyskuuhun. Viime vuoden lokakuusta hinnat ovat laskeneet 3,7 prosenttia, mikä johtui pääasiassa selluloosan, paperien ja kartonkien sekä perusmetallien halpenemisesta.

Raaka-aineiden dollaripohjaisia maailmanmarkkinahintoja mittaava HWWA-indeksi jatkoi myös kohoamistaan - syyskuusta lokakuuhun nousua 3,7 prosenttia. Tämä johtui, kuten viime kuussakin, energiaraaka-aineiden kallistumisesta. Vuodessa HWWA-indeksi on noussut 20 prosenttia.

Taulukko

Lähde: Tuottajahintaindeksit, Lokakuu 1996
Lisätietoja: Jarmo Ranki (09) 1734 3472, Anne Forss (09) 1734 3469