2.2.1996

Kotimaankauppa kasvoi vajaat neljä prosenttia marraskuussa

Tukkukaupan myynnin määrä oli marraskuussa 3,7 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 3,9 prosenttia suurempi kuin vuoden 1994 marraskuussa. Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Tammi-marraskuun myyntimäärä kasvoi tukkukaupassa 4,6 prosenttia ja vähittäiskaupassa 3,5 prosenttia. Vastaavana aikana myynnin arvonlisäveroton arvo nousi 2,5 prosenttia tukkukaupassa ja 4,4 prosenttia vähittäiskaupassa.

Vähittäiskaupan myyntimäärän muutokset ja trendit

Tukkukaupan toimialoista eniten kasvoi marraskuussa autotukkukauppa, jonka myyntimäärä nousi viidenneksen edellisvuotisesta. Myös investointitavaroiden tukkukauppa ylsi peräti 18 prosentin myynnin kasvuun. Sähkö- ja kodintekniikan tukkukauppa nousi puolitoista prosenttia. Sen sijaan rauta- ja rakennustarvikkeiden sekä polttoaineiden tukkukaupassa myynnin määrät jäivät parisen prosenttia pienemmiksi kuin marraskuussa 1994.

Vähittäiskaupassa lähes kaikkien toimialojen myyntimäärät kasvoivat marraskuussa. Autojen myynti lisääntyi voimakkaasti myös vähittäiskaupan puolella eli 17,5 prosenttia marraskuusta 1994. Sen sijaan huoltamoiden myynti laski 8 prosenttia.

Supermarkettien myynti kasvoi marraskuussa runsaat viisi ja tavaratalojen runsaat kolme prosenttia. Ruokatavaroiden erikoismyymälöiden myynti nousi lähes kolme prosenttia. Muiden päivittäistavarakauppojen myyntimäärät säilyivät edellisvuoden marraskuun tasolla.

Kestokulutustavaroiden myynti oli marraskuussa selvästi suurempaa kuin vuotta aiemmin. Kodintekniikkakauppa kasvatti myyntiään 15 prosenttia. Vaatekauppojen myyntimäärät olivat 7 prosenttia ja kenkäkauppojen yli viidenneksen edellisvuotisia suuremmat. Rautakauppakin ylsi kolmen prosentin kasvuun.

Myös useimmat pienet erikoisvähittäiskaupan toimialat menestyivät hyvin marraskuussa. Kirjakauppojen myynti kasvoi 8 prosenttia ja urheilutarvikkeiden myyntimäärä peräti 14 prosenttia marraskuusta 1994. Kello- ja kultakaupan kasvu jäi kolmeen prosenttiin.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskaupan myynti, marraskuu 1995
Lisätietoja: Eeva Immonen (90) 1734 3464