17.5.1996

Saksalaisten matkailu Suomeen kasvoi maaliskuussa

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät maaliskuussa yli seitsemän prosenttia maaliskuusta 1995. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi lähes saman verran. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Saksalaisten matkailijoiden pitkään vähentyneet yöpymiset lisääntyivät maaliskuussa lähes kymmenen prosenttia edellisvuotisesta. Venäläisten majoitusvuorokaudet lisääntyivät lähes kolmekymmentä prosenttia ja brittien vajaat kaksikymmentä prosenttia. Eniten laskivat puolestaan amerikkalaisten ja norjalaisten yöpymismäärät. Ruotsalaisten yöpymiset vähenivät kolme prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli maaliskuussa 49,0 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 48,2. Huonekapasiteetti lisääntyi viisi prosenttia edellisvuotisesta. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Kuopion (58 %) ja Lapin (57 %) lääneissä. Kittilässä ja Sotkamossa käyttöprosentti oli yli kahdeksankymmentä.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli maaliskuussa 341 markkaa vuorokaudelta. Viime vuoden maaliskuussa se oli 326 markkaa.

Alkuvuonna yöpymisten määrä kasvoi seitsemän prosenttia

Tammi-maaliskuussa majoitusliikkeissä kirjattiin yöpymisiä 2,8 miljoonaa. Sekä kotimaiset että ulkomaiset yöpymiset lisääntyivät tasaisesti, kumpikin lähes seitsemän prosenttia tammi-maaliskuusta 1995.

Matkustustaseen ennakkotietojen mukaan sekä tulot että menot kasvoivat tammi-maaliskuussa. Menot nousivat hieman tuloja enemmän, joten tase oli miinuksella jonkin verran viimevuotista enemmän.

Yöpymisten muutos tammi-maaliskuu 1995/1996, %

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa sekä kaikki retkeilymajat.

Lähde: Matkailutilasto, maaliskuu 1996
Lisätietoja: Marjut Tuominen (90) 1734 3556,
Arto Luhtio (90) 1734 3216