17.1.1997

Matkailu Suomessa kasvoi marraskuussa edelleen

Matkailu Suomessa kasvoi heikon kesän jälkeen koko viime syksyn. Suotuisa kehitys jatkui marraskuussa, jolloin yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät 7 prosenttia edellisvuotisesta. Kotimaiset yöpymiset lisääntyivät 8 prosenttia ja ulkomaiset 4 prosenttia marraskuusta 1995. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Matkailijamäärä Saksasta, Ruotsista sekä Venäjältä kasvoi marraskuussa jonkin verran. Vielä enemmän lisääntyivät brittien (+21 %) ja norjalaisten (+13 %) yöpymiset. Yhdysvalloista, Japanista ja Italiasta taas saapui vähemmän matkailijoita.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli marraskuussa 47,8 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 45,6. Uudenmaan läänin käyttöaste oli korkein, 59 prosenttia. Yli 60 prosentin kunnittaiset huonekäyttöasteet mitattiin Helsingissä, Kittilässä, Oulussa, Tampereella, Varkaudessa ja Lappeenrannassa. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli 340 markkaa vuorokaudelta. Edellisvuoden marraskuussa se oli 330 markkaa.

Tammi-marraskuun yöpymismäärä 13,1 miljoonaa

Kesämatkailun vähenemisestä huolimatta tammi-marraskuun yöpymismäärä oli 0,7 prosenttia edellisvuotista suurempi. Majoitusliikkeissä yövyttiin 13,1 miljoonaa kertaa. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 1,1 prosenttia, kun taas ulkomaalaisten vähenivät mutta vain 0,7 prosenttia.

Ruotsista, Venäjältä ja Isosta-Britanniasta tulleiden matkailijoiden yöpymismäärä lisääntyi tammi-marraskuussa yli 10 prosenttia. Sen sijaan saksalaisten väheni lähes 20 prosenttia. Matkailijamäärien muutokset muista tärkeimmistä lähtömaista ovat pieniä.

Yöpymismäärä kasvoi tammi-marraskuussa eniten Ahvenanmaalla sekä Vaasan, Keski-Suomen ja Uudenmaan lääneissä. Yöpymiset vähenivät rajusti Pohjois-Karjalan läänissä, peräti 18 prosenttia. Myös Lapin ja Oulun lääneissä ne vähenivät huomattavasti.

Yöpymisten muutos tammi-marraskuu 1996/1995, %
Yöpymisten 10 tärkeintä lähtömaata, suluissa osuus yöpymisistä vuonna 1995

Kuva

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa. Muutokset on laskettu vertaamalla edellisen vuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Lähde: Matkailutilasto, marraskuu 1996
Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556