29.1.1997

Marraskuu oli kaupalle kaksijakoinen

Tukkukaupalle viime vuoden marraskuu oli edellisvuotista huonompi, mutta vähittäiskauppaa käytiin selvästi enemmän kuin vuonna 1995. Autojen ja sähkötarvikkeiden vähittäiskauppa lisääntyi marraskuussa eniten. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista.

Tukkukaupan myynnin määrä väheni 1,3 prosenttia, mutta vähittäiskaupan myynnin määrä lisääntyi 5,4 prosenttia vuoden 1995 marraskuusta viime vuoden marraskuuhun. Myynnin arvonlisäveroton arvo kuitenkin lisääntyi tukkukaupassa 1,4 prosenttia ja vähittäiskaupassa 5,9 prosenttia. Viime vuoden marraskuussa oli yhtä monta kauppapäivää kuin edellisvuoden marraskuussakin.

Marraskuussa myyntimääriään lisäsi tukkukaupassa vain neljä toimialaa. Autojen tukkukauppa kävi kolme prosenttia edellisvuoden marraskuuta vilkkaammin ja muun tukkukaupan ryhmä nousi runsaat kolme prosenttia lääketukkujen ja valokuvaustarviketukkujen ansiosta. Tekstiilien ja vaatteiden tukkukaupan myynti väheni yli 12 prosenttia.

Vähittäiskauppaa kasvatti autokaupan ohella eniten sähkötarvikkeiden sekä sisustustarvikkeiden kauppa. Kullakin toimialalla kasvu oli yli kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Myös tavarataloissa kauppaa käytiin hyvin, kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Marraskuun lämpimät ilmat eivät olleet suotuisia kenkäkaupalle. Myynti väheni kahdeksan prosenttia. Kenkäkauppa oli ainoa toimiala, jonka myyntimäärät pienenivät selvästi edellisvuotisesta.

Vuoden 1995 tammi-marraskuusta viime vuoden tammi- marraskuuhun myyntimäärä lisääntyi tukkukaupassa 2,0 ja vähittäiskaupassa 4,2 prosenttia. Vastaavana aikana myynnin arvonlisäveroton arvo nousi 3,5 prosenttia koko tukkukaupassa ja 4,8 prosenttia koko vähittäiskaupassa.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, marraskuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (09) 1734 3552