22.8.1997

Yöpymiset majoitusliikkeissä kesäkuussa ennallaan

Matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä olivat kesäkuussa edellisvuoden tasolla. Sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymismäärät muuttuivat alle prosentin viime vuoden kesäkuusta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Saksalaisten yöpymiset vähenivät kesäkuussa lähes kolmanneksen edellisvuodesta. Matkailu muista Suomen tärkeimmistä matkailun lähtömaista kasvoi. Ranskalaisten ja hollantilaisten yöpymiset lisääntyivät yli 20 prosenttia ja brittien, japanilaisten ja norjalaisten yöpymiset yli 10 prosenttia.

Yöpymiset leirintäalueilla vähenivät kesäkuussa hiukan. Hotelliyöpymisten määrä säilyi lähes ennallaan, kun taas lomakylissä yöpymiset lisääntyivät yli 10 prosenttia kesäkuusta 1996.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli kesäkuussa 52 prosenttia, vuotta aiemmin se oli 51. Käyttöaste kohosi yli 60 prosentin vain Uudellamaalla (65 %) ja Vaasan rannikkoseudulla (63 %). Hotellihuoneista oli yli 70 prosenttia käytössä kunnista vain Helsingissä, Kouvolassa ja Naantalissa.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli kesäkuussa 350 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 328 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-kesäkuussa neljä prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-kesäkuussa 6,5 miljoonaan. Määrä oli 4 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 3 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden 8 prosenttia. Eniten yöpymisten määrä kasvoi Keski-Pohjanmaalla.

Venäläiset olivat suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä vuoden alkupuoliskolla. He yöpyivät majoitusliikkeissä 244 000 kertaa, mikä oli 12 prosenttia edellisvuotista enemmän. Seuraavina tulevat ruotsalaiset 217 000:lla, ja saksalaiset 179 000:lla yöpymisvuorokaudella.

Huom. Liitteenä kuvio!

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, kesäkuu 1997
Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Arto Luhtio (09) 1734 3216