23.9.1997

Lisätietoja: Tuomas Rothovius (09) 1734 3360, Erkki Lääkäri (09) 1734 3355
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala (09) 1734 3437

Bruttokansantuote kasvoi toisella neljänneksellä 6,2 prosenttia

Bruttokansantuote kasvoi viime vuoden huhti-kesäkuusta tämän vuoden huhti-kesäkuuhun 6,2 prosenttia. Tammi-maaliskuussa vuosikasvu oli 3,4 prosenttia. Pääsiäisen ajoittumisen takia vuoden toisella vuosineljänneksellä oli kaksi työpäivää enemmän ja ensimmäisellä neljänneksellä neljä työpäivää vähemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuoden alkupuoliskolta tämän vuoden alkupuoliskolle bruttokansantuote on lisääntynyt yhteensä 4,8 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen laatimista kansantalouden tilinpidon ennakkotiedoista.

Tuotannon määrä kasvoi edelleen huhti-kesäkuussa nopeasti puu- ja paperiteollisuudessa sekä metalliteollisuudessa. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto lisääntyi yli 18 prosenttia ja metalliteollisuuden lähes 13 prosenttia vuotta aiemmasta.

Talonrakentamisen tuotanto on kasvanut ripeästi koko alkuvuoden. Toisella neljänneksellä se lisääntyi viimevuotisesta yli 14 prosenttia. Myös liikenteen kasvu on jatkunut nopeana. Toisella neljänneksellä liikenteen tuotanto lisääntyi 10 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tuotanto supistui toisella neljänneksellä maa- ja vesirakentamisessa sekä energia- ja vesihuollossa. Viime vuoden toisella neljänneksellä energiaa vietiin ulkomaille poikkeuksellisen paljon.

Yksityinen kulutus kasvoi viime vuoden huhti-kesäkuusta 3 prosenttia. Kuluttajia kiinnostivat erityisesti kestokulutustavarat, kuten autot, sähkö- ja kodinkoneet sekä sisustustarvikkeet.

Rakennusinvestoinnit kasvoivat edelleen vuoden toisella neljänneksellä. Ne lisääntyivät 16 prosenttia vuotta aiemmasta. Kasvu oli erityisen nopeaa asuinrakentamisessa, yli 39 prosenttia edellisvuotisesta.

Kansantalouden palkkasumma kasvoi viime vuoden huhti-kesäkuusta tämän vuoden huhti-kesäkuuhun 5,7 prosenttia ja toimintaylijäämä 7,5 prosenttia.

Lähde: Kansantalouden tilinpito, 2. neljännes 1997. Tilastokeskus