16.10.1997

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Arto Luhtio (09) 1734 3216
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Matkailu Suomessa kasvoi elokuussa edelleen

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät Suomen majoitusliikkeissä elokuussa 11 prosenttia edellisvuodesta. Kotimaiset yöpymiset kasvoivat 2 prosenttia. Kaikkiaan yöpymisten määrä lisääntyi 5 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli elokuussa 53 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli tasan 50. Huoneiden lukumäärä on pysynyt lähes samana. Yli 70 prosentin kunnittaiset käyttöasteet mitattiin Helsingissä, Turussa, Naantalissa ja Maarianhaminassa. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli elokuussa 351 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 330 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi kesä-elokuussa kuusi prosenttia

Suotuisa kehitys jatkui koko kesän. Yöpymisten kokonaismäärä kohosi kesä-elokuussa 5,7 miljoonaan. Määrä oli kuusi prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden 9 prosenttia.

Saksalaisten yöpymiset vähenivät lähes viidenneksen viime kesään verrattuna. Sitä vastoin ruotsalaisten ja brittien yöpymismäärä kasvoi saman verran. Eniten lisääntyivät venäläisten yöpymiset, kasvua oli 24 prosenttia.

Myös leirintäalueilla oli hyvä kesä. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 9 prosenttia ja ulkomailla asuvien 16 prosenttia. Kaikkiaan leirintäalueilla yövyttiin lähes 1,6 miljoonaa kertaa.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli kesä-elokuussa 52 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 50. Korkeimmat käyttöasteet mitattiin Ahvenanmaalla (69,9 %), Varsinais-Suomessa (65,8 %) ja Uudellamaalla (63,5 %). Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli 350 markkaa, vuotta aiemmin se oli 319 markkaa.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, elokuu 1997. Tilastokeskus