30.10.1997

Lisätietoja: Petri Vänttinen (09) 1734 3552, Eeva Immonen (09) 1734 3464
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Kotimaankaupan kasvu jatkui elokuussa

Vilkastuneen rakentamisen myötä sähkötarvikkeiden ja kodintekniikan sekä rauta- ja rakennustarvikkeiden kauppa kävi hyvin elokuussa. Myös autokauppa kasvoi. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista.

Kauppapäiväkorjatun määräindeksin mukaan tukkukaupan myynnin määrä lisääntyi viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun 7,8 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 5,3 prosenttia.

Tukkukaupan kaikkientoimialojen myynti kasvoi elokuussa polttoainetukkukauppaalukuun ottamatta. Sähkö- ja kodintekniikan kauppa lisääntyi viidenneksen ja moottoriajoneuvojen ja niiden osien tukkukauppa yli 16 prosenttia viime vuoden elokuusta. Polttoainetukkukaupan myynti pieneni kaksi prosenttia.

Vähittäiskauppa kasvoi epätasaisesti eri toimialoilla. Kioskikaupan myynti pieneni 11 prosenttia. Vuosisadan kuumin kesä ei lisännyt alkoholijuomien kauppaa, vaan myyntimäärä väheni elokuussa lähes neljä prosenttia. Yli 17 prosentin kasvuun ylsi sähkö- ja kodintekniikan kauppa. Rauta- ja rakennustarvikkeiden sekä autojen vähittäiskaupan kasvu oli yli 13 prosenttia.

Tilastokeskus on julkaissut kauppapäiväkorjattuja määräindeksejä tämän vuoden alusta lähtien. Kauppapäiväkorjauksen avulla eri vuosien vastinkuukaudet saadaan aiempaa vertailukelpoisemmiksi.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, elokuu 1997. Tilastokeskus