15.1.1998

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Krister Elvkulla (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Saksalaiset palasivat Suomeen marraskuussa

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät Suomen majoitusliikkeissä marraskuussa 13 prosenttia edellisvuodesta. Kotimaiset yöpymiset kasvoivat 2 prosenttia. Kaikkiaan yöpymisten määrä lisääntyi 4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Koko syksyn laskussa olleet saksalaisten matkailijoiden yöpymiset kääntyivät marraskuussa peräti 15 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna. Venäläiset yöpyivät 33 prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Alankomaalaisten ja italialaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 12 prosenttia, kun taas ruotsalaisten yöpymiset vähenivät prosentin.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli marraskuussa 49 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 48. Korkein kunnittainen käyttöaste oli Oulussa, 70 prosenttia. Myös Kittilässä, Helsingissä ja Varkaudessa päästiin yli 60 prosentin käyttöasteeseen. Uudellamaalla hotellihuoneista oli käytössä 59 prosenttia ja Pirkanmaalla 57 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli marraskuussa 366 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 340 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-marraskuussa 6 prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-marraskuussa lähes 14 miljoonaan. Määrä oli 6 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden 10 prosenttia.

Venäläisten, ruotsalaisten ja norjalaisten yöpymiset kasvoivat lähes viidenneksen viime vuoteen verrattuna. Japanilaisten ja hollantilaisten yöpymiset lisääntyivät 12 prosenttia, sen sijaan saksalaisten yöpymiset laskivat 12 prosenttia. Eniten yöpymiset kasvoivat Ahvenanmaalla (54 %), ja Keski-Pohjanmaalla (22 %).

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, marraskuu 1997. Tilastokeskus

Huom. Liitteenä kuvio!