16.7.1998

Lisätietoja: Krister Elvkulla (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät toukokuussa 8 prosenttia

Suomeen suuntautuvan matkailun koko alkuvuoden jatkunut kasvu katkesi toukokuussa. Suomalaiset yöpyivät toukokuussa majoitusliikkeissä saman verran kuin viime vuoden toukokuussa, kun taas ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 8 prosenttia. Yöpymisten kokonaismäärä väheni 2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Lähes kaikkien suurimpien ulkomaisten matkailijaryhmien yöpymiset vähenivät toukokuussa viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Pitkään jatkunut venäläisten matkailijoiden yöpymisten määrän kasvu kääntyi toukokuussa laskuun; yöpymisvuorokaudet vähenivät 16 prosenttia. Ruotsalaisten yöpymiset vähenivät 22 prosenttia ja norjalaisten 14 prosenttia. Japanilaisten yöpymiset kasvoivat sen sijaan 15 prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli toukokuussa 47,1 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 47,2. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Uudellamaalla (63,3 %) ja Ahvenanmaalla (56,1 %). Helsingissä ja Raumalla hotellihuoneista oli käytössä yli 70 prosenttia ja Espoossa sekä Maarianhaminassa yli 60 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli toukokuussa 388 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 374 markkaa.

Yöpymisten määrä tammi-toukokuussa 5,1 miljoonaa

Vaikka yöpymiset vähenivät toukokuussa, oli tammi-toukokuun yhteenlaskettu yöpymismäärä Suomen majoitusliikkeissä 4 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 2 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 8 prosenttia.

Virolaisten yöpymisten määrä kasvoi tammi-toukokuussa lähes 40 prosenttia, espanjalaisten lähes 30 prosenttia ja venäläisten yli 20 prosenttia edellisvuodesta. Ruotsalaisten yöpymisvuorokaudet vähenivät 10 prosenttia.

Eniten yöpymiset lisääntyivät tammi-toukokuussa Päijät-Hämeessä, 23 prosenttia, ja Keski-Suomessa, 12 prosenttia.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, toukokuu 1998. Tilastokeskus