13.10.1998

Lisätietoja: Jarko Pasanen (09) 1734 3539
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Kotitaloudet nostivat ennätysmäärän asuntoluottoja huhti-kesäkuussa

Kotitaloudet nostivat huhti-kesäkuun aikana uusia asuntoluottoja 11 miljardilla markalla. Edellisen kerran kotitalouksien nostamat asuntoluotot ylittivät 10 miljardia markkaa vuoden 1989 kolmannella neljänneksellä.

Kotitalouksien asuntoluottokanta oli tämän vuoden toisen neljänneksen lopussa 115 miljardia markkaa, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vapaa-ajan asuntoja varten otettujen lainojen kanta oli 3 miljardia markkaa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottokantatilastosta, joka kuvaa rahoituslaitosten, valtion ja sosiaaliturvarahastojen luotonantoa.

Kotitalouksien asuntoluotoista 91 prosenttia oli otettu talletuspankeista. Kotimaisten liikepankkien myöntämien asuntoluottojen kanta oli 63 miljardia, osuuspankkien 33 miljardia ja säästöpankkien 8 miljardia markkaa. Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien ulkomaisten luottolaitosten sivukonttorien asuntoluottokanta oli hieman alle miljardi markkaa. Julkisyhteisöjen myöntämiä asuntoluottoja kotitalouksilla oli 8 miljardin markan edestä.

Kotitalouksien koko luottokanta oli vuoden toisen neljänneksen lopussa 189 miljardia markkaa, mikä on 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottojen sekä vapaa-ajan asuntoja varten otettujen lainojen lisäksi kotitalouksilla oli opintolainaa 10 miljardia ja kulutusluottoja 28 miljardia markkaa. Muita luottoja kotitalouksilla oli 33 miljardia markkaa. Muihin luottoihin kuuluvat esimerkiksi sekki- ja vekseliluotot sekä elinkeinoa harjoittavien kotitalouksien tuotantoaan varten nostamat lainat. Uusia luottoja kotitaloudet nostivat huhti-kesäkuun aikana kaikkiaan 22 miljardilla markalla.

Lähde: Luottokanta 1998, 2. neljännes. Tilastokeskus