16.10.1998

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät elokuussa 4 prosenttia

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä olivat elokuussa lähes edellisvuoden tasolla, kun taas ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Yöpymisten kokonaismäärä väheni prosentin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Lähes kaikkien suurimpien ulkomaisten matkailijaryhmien yöpymiset vähenivät elokuussa viime vuoden elokuuhun verrattuna. Ainoastaan hollantilaisten ja italialaisten yöpymiset kasvoivat yli 10 prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli elokuussa 54,3 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli tasan 53. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Uudellamaalla (70,4 %) ja Ahvenanmaalla (66,2 %). Helsingissä hotellihuoneista oli käytössä lähes 81 prosenttia ja Maarianhaminassa 76 prosenttia. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli elokuussa 376 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 351 markkaa.

Yöpymisten määrä kesä-elokuussa 5,7 miljoonaa

Vaikka ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät kesä-elokuussa 5 prosenttia, säilyi yöpymisten kokonaismäärä lähes ennallaan viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät prosentin. Eniten yöpymiset lisääntyivät kesä-elokuussa Pohjanmaalla (23,8 %) ja Pohjois-Karjalassa (12,7 %).

Ruotsalaisten yöpymiset vähenivät lähes neljänneksen viime kesään verrattuna. Sitä vastoin hollantilaisten yöpymiset kasvoivat 18 prosenttia ja brittien 11 prosenttia.

Yöpymiset leirintäalueilla vähenivät kesä-elokuussa 8 prosenttia, kun taas matkustajakodeissa ja lomakylissä yöpymisten määrä kasvoi. Hotelliyöpymiset lisääntyivät 2 prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli kesä-elokuussa 53,9 prosenttia, kun se edellisvuoden vastaavana aikana oli 52,4. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Ahvenanmaalla (74,7 %) ja Uudellamaalla (66,2 %). Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli 369 markkaa, vuotta aiemmin se oli 350 markkaa.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, elokuu 1998. Tilastokeskus