3.11.1998

Lisätietoja: Pellervo Marja-aho (09) 1734 3349
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Maakunnittainen kuluttajabarometri: Optimistit Etelä-Suomessa

Etelä-Suomen maakuntien kuluttajat suhtautuvat luottavaisimmin talouden yleiseen kehitykseen, kun taas kainuulaiset ovat pessimistisimpiä, osoittaa Tilastokeskuksen maakunnittainen kuluttajabarometri 3. vuosineljännekseltä. Kärjessä ovat Uusimaa, Päijät-Häme ja Kanta-Häme.

Kuluttajien suhtautumista talouden kehitykseen mitataan luottamusindikaattorilla. Se lasketaan vastauksista seuraaviin kysymyksiin: millainen on Suomen ja oman talouden tuleva ja mennyt kehitys sekä onko ajankohta edullinen kestotavaroiden ostamiseen? Uudellamaalla indikaattori oli heinä-syyskuussa 19, kun koko maan keskiarvo oli 15.

Etelä-Suomessa, ja erityisesti Uudellamaalla, kuluttajat suunnittelivat viihde-elektroniikan, kodinkoneiden ja huonekalujen hankkimista sekä ulkomaanmatkoja useammin kuin muualla maassa. Joka toinen Uudenmaan kotitalous aikoi tehdä lomamatkan ulkomaille talvikaudella. Pohjanmaan ja Lapin talouksista vain joka viides suunnitteli ulkomaanlomaa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin heinä-syyskuussa noin 5 000 suomalaista. Itä-Uudenmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun ja Ahvenanmaan luvut eivät ole haastattelujen pienen määrän takia yhtä luotettavia kuin muiden maakuntien luvut. Kuluttajabarometri julkaistaan nyt ensi kertaa maakunnittain. Torstaina 5. marraskuuta julkaistaan lokakuun kuluttajabarometri, jonka tiedot koskevat koko maata.

Lähde: Kuluttajabarometri maakunnittain 1998, 3. neljännes. Tilastokeskus