9.12.1998

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Matkat Suomeen vähenivät lokakuussa

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät lokakuussa 5 prosenttia, kun taas ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 4 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Kaikkiaan yöpymisten määrä kasvoi 4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Venäläisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät peräti 38 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Sen sijaan italialaisten yöpymiset kaksinkertaistuivat ja hollantilaisten yöpymiset lisääntyivät 22 prosenttia edellisvuodesta. Saksalaiset yöpyivät Suomen majoitusliikkeissä 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli lokakuussa 50,2 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 49,1. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Pirkanmaalla (62,5 %) ja Uudellamaalla (62,0 %). Oulussa ja Varkaudessa hotellihuoneista oli käytössä yli 70 prosenttia. Helsingin huonekäyttöaste oli 68 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli lokakuussa 389 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 366 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-lokakuussa 2 prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-lokakuussa 13,2 miljoonaan. Määrä oli 2 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 3 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset prosentin.

Hollantilaisten yöpymisvuorokaudet lisääntyivät tammi-lokakuussa eniten, 18 prosenttia. Brittien yöpymisiä kirjattiin 13 prosenttia ja italialaisten yöpymisiä 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Ruotsalaiset olivat suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä tammi-lokakuussa, vaikka heidän yöpymisvuorokausiensa määrä väheni 16 prosenttia.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-lokakuussa eniten Kanta-Hämeessä (14,6 %). Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä päästiin yli 13 prosentin kasvuun.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, lokakuu 1998. Tilastokeskus