17.6.1998

Lisätietoja: Jyrki Krzywacki (09) 1734 2701, Leena Viitaniemi (09) 1734 2557
Vastaava tilastojohtaja: Risto Lehtonen

Tilastokeskus haastattelee matkailijoita Lapin raja-asemilla

Tilastokeskus ryhtyy haastattelemaan ulkomailta tulevia matkailijoita Lapin läänissä juhannuksen jälkeen. Haastattelut ovat osa laajempaa, viime joulukuussa alkanutta koko Suomen kattavaa rajahaastattelututkimusta. Tutkimuksen on tilannut Matkailun edistämiskeskus.

Tutkimuksella saadaan tietoa vuoden aikana Suomessa käyneiden ulkomaalaisten määristä, ikä- ja sukupuolirakenteesta, asuinmaajakaumista, maahantulon syistä, oleskelun kestosta, majoittumisesta, Suomi-tiedon hankinnasta, kokemuksista ja käytetyistä rahamääristä.

Tilastokeskus on palkannut määräaikaisesti tätä tutkimusta tekemään 40 kielitaitoista haastattelijaa. Lapin läänin kolme haastattelijaa aloittavat työnsä 22. kesäkuuta. He tekevät haastatteluja Tornion, Aavasaksan, Karesuvannon, Kilpisjärven, Kivilompolon, Karigasniemen, Utsjoen ja Näätämön tulliasemilla. Haastattelijat tunnistaa keltaisesta liivistä, jossa lukee Rajahaastattelututkimus ja Tilastokeskus.

Haastatteluja on aiemmin tehty Helsingin satamissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Turun satamassa, Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla sekä Venäjältä saapuvissa junissa. Juhannuksen jälkeen haastattelut aloitetaan myös Vaasan satamassa.

Tutkimuksen tuloksia julkaistaan kolmesti vuodessa. Joulu-huhtikuun tulokset julkaistaan elokuussa, kesä-syyskuun tulokset joulukuussa ja koko vuoden tulokset maaliskuussa.

Lähde: Rajahaastattelututkimus 1997 - 2000. Tilastokeskus.