22.4.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Yöpymiset vähenivät helmikuussa 6 prosenttia

Yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät helmikuussa lähes 6 prosenttia viime vuoden helmikuusta. Suurin osa laskusta johtui suomalaisten yöpymisistä, jotka vähenivät lähes 7 prosenttia. Ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät vain runsaan prosentin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Lievä lasku ulkomaalaisten yöpymisissä johtuu pääasiassa venäläisten matkailijoiden voimakkaasta vähenemisestä. Venäläisten yöpymiset putosivat helmikuussa puoleen edellisvuodesta, 34 000:sta 17 000:een. Saksalaisten yöpymiset lisääntyivät noin viidenneksellä, mikä nosti saksalaiset helmikuun tilaston kärkeen lähes 29 000 yöpymisellä. Ruotsalaiset olivat toisella sijalla 21 000 yöpymisellä. Ranskalaisten ja italialaisten yöpymisten määrät ylittivät noin neljänneksellä ja brittien yöpymiset viidenneksellä edellisvuoden tason.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli helmikuussa 47,9 prosenttia, mikä on lähes sama kuin vuotta aiemmin. Korkein huoneiden käyttöaste mitattiin Etelä-Pohjanmaalla, jossa se oli lähes 60 prosenttia. Päälle 50 prosentin käyttöasteeseen päästiin myös Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Lapissa sekä kaikissa Pohjanmaan maakunnissa Keski-Pohjanmaata lukuun ottamatta. Kittilässä huonekapasiteetista oli käytössä 77 prosenttia ja Sotkamossa 67 prosenttia. Helsingissä hotellihuoneista oli käytössä 57 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli helmikuussa 408 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 383 markkaa.

Helmikuun ennakkotiedot voivat antaa liian negatiivisen kuvan majoitustoiminnan kehityksestä, sillä ne perustuvat matalampaan vastausprosenttiin kuin vuoden 1998 helmikuun ennakkotiedot.

Ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät tammi-helmikuussa 6 prosenttia

Yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät tammi-helmikuussa 4 prosenttia edellisvuodesta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 6 prosenttia ja kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vajaat 3 prosenttia. Yöpymiset vähenivät eniten Kainuussa (29 %) ja Pohjanmaalla (26 %). Uudellamaalla yöpymiset vähenivät 3 prosenttia ja Lapissa vajaat 2 prosenttia.

Ulkomaalaisten yöpymisten vähenemiseen tammi-helmikuussa vaikutti eniten venäläisten yöpymisten 35 prosentin lasku edellisvuodesta. Sitä vastoin saksalaisten ja brittien yöpymiset lisääntyivät noin viidenneksen. Italialaisten yöpymisissä oli 29 prosentin kasvu.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, helmikuu. Tilastokeskus