7.6.1999

Lisätietoja: Matti Virkkunen (09) 1734 3550, Aila Heinonen (09) 1734 3318
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Luottokorttiostot lisääntyivät tuntuvasti viime vuonna

Luottokorteilla ostettiin Suomessa viime vuonna tavaroita ja palveluita 29,3 miljardilla markalla, mikä oli 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 1997. Ostojen lukumäärä lisääntyi vuodessa 5 prosenttia 104,2 miljoonaan kappaleeseen. Tiedot ovat Tilastokeskuksen luottokorttitilastosta, joka perustuu korttiyhtiöille tehtyyn kyselyyn.

Luottokorttiostoista 77 prosenttia eli 22,6 miljardia markkaa tehtiin viime vuonna korottomilla, alle kahden kuukauden luottoajan maksuaikakorteilla. Varsinaisilla luottokorteilla ostettiin 6,7 miljardilla markalla, mikä oli 15 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Kaupoissa luottokorttiostoja tehtiin viime vuonna 13,4 miljardilla markalla, mikä oli 10 prosenttia kaupan kokonaismyynnistä. Kortin käyttöaste kauppaostoissa nousi tuntuvasti, sillä luottokorttiostojen arvo kasvoi 13 prosenttia, kun vähittäiskaupan myynnin arvo samaan aikaan kasvoi 6 prosenttia. Kokonaismyyntiin ei tällöin lasketa alkoholijuomien myyntiä, koska alkoholia ei myydä luottokortilla.

Majoitus- ja ravintolalaskuista maksettiin korteilla viime vuonna 2,1 miljardia markkaa. Luottokorttimyynnin osuus kokonaismyynnistä oli 9 prosenttia. Ilman kahviloita, joissa korttimyynti on vähäistä, luottokorttiostosten osuus toimialan myynnistä oli 13,2 prosenttia.

Huoltamoilla ostoksiin on perinteisesti käytetty paljon luottokortteja. Huoltamoiden korttimaksut lisääntyivät viime vuonna 4 prosenttia 9,9 miljardiin markkaan. Kortin käyttöaste lisääntyi, sillä polttoaineiden vähittäismyynti supistui viime vuonna 5 prosenttia.

Matkailuun liittyviä korttiostoja tehtiin viime vuonna 2,4 miljardia markkaa, ja nämä ostot kasvoivat 9 prosenttia. Luottokorttiostojen osuus matkailun kokonaismyynnistä oli runsas viidennes.

Ulkomaalaisten luottokorttiostokset Suomessa kasvoivat viime vuonna 7 prosenttia, ja niiden arvo oli 2,4 miljardia markkaa. Suomalaiset käyttivät ulkomailla luottokortteja kolmen ja puolen miljardin markan arvosta, mikä oli 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 1997.

Kotitalouksilla ja yrityksillä oli korttiyhtiöissä viime vuonna 3,2 miljoonaa korttitiliä, joista 2,5 miljoonaa oli aktiivisia eli käytössä vähintään kerran vuodessa. Aktiiviset tilit lisääntyivät 10,5 prosenttia viime vuonna. Velkaa luotollisilla korttitileillä oli vuoden lopussa 6,9 miljardia markkaa, josta 69 prosenttia kohdistui kaupan alalle ja huoltamoille 15 prosenttia. Luottokorttivelan painotettu keskikorko oli varsinaisilla luottokorteilla 14,6 prosenttia eli 8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin pankkien myöntämän kulutusluoton korko vuoden 1998 lopussa.

Pankkiyhdistyksen kyselyn mukaan pankkikorteilla maksettiin ostoksia viime vuonna 47 miljardilla markalla. Edellisvuodesta pankkikorttiostosten arvo lisääntyi 7 prosenttia. Keskiostos pankkikorteilla oli viime vuonna 243 markkaa ja luottokorteilla 281 markkaa. Ostokertoja luottokorttitiliä kohden oli keskimäärin 41 kappaletta.

Maksuhäiriöt ja luottotappiot lisääntyivät

Maksuhäiriöt lisääntyivät 10 prosenttia viime vuonna. Niiden osuus aktiivisista tileistä oli 3,3 prosenttia. Ulkopuolisen perijän hoidettavaksi annettiin luottokorteista 7 700 vakavampaa maksuhäiriötapausta eli 400 tapausta edellisvuotista vähemmän. Eniten jätettiin maksamatta varsinaisten luottokorttien laskuja.

Maksuhäiriöiden takia purettiin 29 100 korttitiliä eli vajaan prosentin vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vakaviin maksuhäiriöihin liittyvän myynnin arvo, 70 miljoonaa markkaa, kasvoi 2 prosenttia viime vuonna. Luottotappioiksi luottokorttiyhtiöt kirjasivat viime vuonna 44 miljoonaa markkaa. Vuonna 1997 luottotappiot olivat 39 miljoonaa ja enimmillään vuonna 1993 jopa 157 miljoonaa markkaa.

Lähde: Luottokortit 1998. Rahoitus 1999:15. Tilastokeskus