17.6.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyneet 8 prosenttia

Matkailijoiden yöpymisvuorokaudet Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät 6 prosenttia viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Suurin osa kasvusta johtui suomalaisten yöpymisten lisääntymisestä 8 prosentilla. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Ruotsalaiset olivat suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä huhtikuussa lähes 31 000 yöpymisellään. Britit nousivat toiselle sijalle 18 000 yöpymisvuorokaudellaan. Eniten eli 25 prosenttia lisääntyivät ranskalaisten yöpymiset. Japanilaisten yöpymiset vähenivät lähes saman verran.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli huhtikuussa 49,7 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 47,3 prosenttia. Korkeimmat huoneiden käyttöasteet oli Lapissa (64,4%) ja Etelä-Pohjanmaalla (58,3%). Kittilässä hotellihuoneista oli käytössä yli 90 prosenttia ja Kolarissa sekä Inarissa päälle 80 prosenttia. Helsingin huonekäyttöaste oli 60,9 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli huhtikuussa 414 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 390 markkaa.

Yöpymisten määrä tammi-huhtikuussa 4 prosenttia viime vuotta suurempi

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä oli tammi-huhtikuussa 4,2 miljoonaa. Määrä oli 4 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia, kun taas ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 3 prosenttia. Eniten yöpymiset lisääntyivät tammi-huhtikuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä, joissa kasvua oli yli 15 prosenttia.

Ranskalaisten ja italialaisten yöpymisvuorokaudet lisääntyivät tammi-huhtikuussa lähes neljänneksen. Saksalaisten yöpymisiä kirjattiin 18 prosenttia ja brittien yöpymisiä 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Venäläiset olivat suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä tammi-huhtikuussa, vaikka heidän yöpymisvuorokausiensa määrä väheni 37 prosenttia.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, huhtikuu. Tilastokeskus