15.7.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Matkailijoiden yöpymiset vähenivät toukokuussa 4 prosenttia

Yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät toukokuussa 4 prosenttia edellisvuodesta. Erityisesti vähenivät ulkomaalaisten yöpymiset, 11 prosenttia. Suomalaisten matkailijoiden yöpymisvuorokausien määrä väheni prosentin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedoista.

Lähes kaikkien suurimpien matkailijamaiden yöpymiset vähenivät toukokuussa edellisvuoteen verrattuna. Viime syksystä lähtien venäläisten matkailijoiden yöpymiset ovat vähentyneet tasaisesti. Toukokuussa venäläisten yöpymiset vähenivät 45 prosenttia. Italialaisten yöpymisiä oli toukokuussa 23 prosenttia viimevuotista enemmän.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli toukokuussa 47,8 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 47,1 prosenttia. Huoneiden käyttö oli korkeimmillaan Uudellamaalla (63,5%) ja Pohjanmaalla (58,3%). 60 prosentin käyttöasteen yli päästiin Vaasassa, Oulussa ja Maarianhaminassa. Helsingin hotellien huonekäyttöaste oli toukokuussa 73 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli toukokuussa 409 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 388 markkaa.

Tämän vuoden toukokuun ennakkotiedot perustuvat pienempään vastausprosenttiin kuin vuoden takaiset tiedot, joten tulokset saattavat olla hieman epäluotettavampia.

Tammi-toukokuussa 5,2 miljoonaa yöpymisvuorokautta

Vaikka yöpymiset vähenivät toukokuussa, oli tammi-toukokuun yhteenlaskettu yöpymismäärä Suomen majoitusliikkeissä 2 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia, kun taas ulkomaisten matkailijoiden yöpymisvuorokaudet vähenivät 5 prosenttia. Eniten tammi-toukokuussa lisääntyivät yöpymiset Pohjois-Pohjanmaan (13,6%) ja Kanta-Hämeen (10,9%) majoitusliikkeissä.

Italialaisten yöpymisvuorokaudet lisääntyivät tammi-toukokuussa lähes neljänneksen. Ranskalaisten yöpymisiä kirjattiin 16 prosenttia ja brittien yöpymisiä 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, toukokuu. Tilastokeskus