23.9.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Heinäkuun helteet suosivat matkailijoita Suomessa

Yöpymisten määrä Suomen majoitusliikkeissä kasvoi heinäkuussa. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 11 prosenttia ja kotimaisten matkailijoiden yöpymiset 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yöpymisten kokonaismäärä kasvoi 7 prosenttia. Touko- ja kesäkuussa yöpymismäärät laskivat hieman vuotta aiemmasta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedoista.

Lähes kaikkien suurimpien ulkomaisten matkailijaryhmien yöpymiset lisääntyivät heinäkuussa. Näistä eniten kasvoi norjalaisten yöpymisten määrä, 59 prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Italialaiset yöpyivät 33 prosenttia ja ruotsalaiset sekä ranskalaiset 21 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Venäläisten yöpymiset sen sijaan vähenivät 24 prosenttia.

Yöpymiset leirintäalueilla ja hotelleissa lisääntyivät heinäkuussa 8 prosenttia, kun taas lomakylien ja retkeilymajojen yöpymiset vähenivät noin 10 prosenttia.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli heinäkuussa 53,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 53,1 prosenttia. Huoneiden käyttöaste oli korkein Ahvenanmaalla (81,9%) ja Etelä-Karjalassa (70,5%). Maarianhaminassa hotellihuoneista oli käytössä yli 90 prosenttia ja Kalajoella 86 prosenttia. Helsingin huonekäyttöaste oli heinäkuussa 66,3 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli heinäkuussa 369 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 347 markkaa.

Yöpymisten määrä tammi-heinäkuussa 9,4 miljoonaa

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-heinäkuussa 9,4 miljoonaan, mikä oli 3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 3 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset prosentin. Eniten yöpymiset lisääntyivät Ahvenanmaalla (28,0%) ja Etelä-Karjalassa (23,5%).

Tammi-heinäkuussa lisääntyivät Suomen majoitusliikkeissä eniten italialaisten yöpymisvuorokaudet, 22 prosenttia edellisvuotisesta. Norjalaisten yöpymisiä kirjattiin 19 prosenttia ja ranskalaisten yöpymisiä 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, heinäkuu. Tilastokeskus